Српска није могла да рачуна на БиХ у борби против епидемије (

18.04.2020 Актуелно

Додик је истакао да се то могло видјети приликом допремања помоћи из Мађарске, али и предузимања мјера да би било онемогућено ширење вируса.

– БиХ се показала потпуно сувишном и од ње нисмо имали никакве користи. Када смо тражили успостављање карантина, они су каснили 15 дана у Федерацији, када смо уводили ванредно стање њихови људи су то блокирали седам-осам дана и онемогућили нас да ефикасно дјелујемо, када добијамо међународну помоћ онда се морамо ценкати о томе, а онда шире лажне вијести о стању у Српској – рекао је Додик за РТРС.

Он је поручио да никада не жели да се упоређује са ФБиХ, али вјерује да је стање у Српској много боље и под контролом. Република Српска је са ресурсима које има, истакао је Додик, у самом врху друштава која су се успјешно бранила од епидемије вируса корона.

– Сваком човјеку у ФБиХ желим све најбоље, али ми имамо одговорност за Републику Српску. Не могу да одговарам за предузете и непредузете мјере у ФБиХ, али вјерујем да је с циљем спасавања људи и тамо требало дјеловати организованије – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, из ФБиХ клевећу Српску, а свим Европљанима написали су писмо да Мађарска крши правила допремањем помоћи.

– Никада нисмо ништа рекли када су они добијали помоћ из Индонезије, Малезије и других држава. Писали су и Русима, иако су представници Русије рекли да им пошаљу захтјев и да ће и њима помоћи. Не смију да то ураде од Американаца, иако Америка прима помоћ од Руса – нагласио је Додик.

Није вријеме за политичке теме, напоменуо је Додик, али је јасно да БиХ остаје неуспјешна земља која ништа не може да изгради.

– БиХ је окупирана земља од странаца и нема никаквог суверенитета. То најбоље показује чињеница да Бошњаци нису хтјели да дођу на сједницу Фискалног савјета БиХ у вези са расподјелом средстава од Међународног монетарног фонда јер им нешто није одговарало, а онда су дошли када су састанак сазвали амерички и амбасадор ЕУ – подсјетио је Додик.

Он је оцијенио да БиХ не може да функционише, јер нема заједничког ткива, а преживљава само због тога јер су још добро плаћени амбасадори земаља којима је речено да не смију дозволити да се БиХ распадне.

– За БиХ је најбоље да се разиђе и то је ово вријеме показало. Много чвршћа заједница била је ЕУ, па када је дошао вирус корона све земље су се затвориле, нико никоме неће да помогне, разбиле су слободу кретања, Шенгенски систем је пукао и рекли су нема продаје медицинске опреме другим земљама ни у оквиру ЕУ, а камоли нама на западном Балкану – рекао је Додик.

Као што ЕУ није успјела да покаже солидарност, додао је, ни БиХ није показала солидарност према Српској.

– Да није било власти Републике Српске и народа који поштује ту власт и Српску имали бисмо италијански или шпански сценарио што се тиче БиХ и амбасадора. Позивам их да не пређуткују чињеницу да су нам забранили извоз медицинске опреме – нагласио је Додик.

Он је рекао да опозиција у Српској ништа не предлаже, већ само галами и обмањује јавност тврдњама да се ништа не ради.

– Они сматрају да треба усвојити буџет институција БиХ. Не треба усвојити буџет институција БиХ јер ће његово остваривање бити на штету Републике Српске. Уколико би било одложено плаћање ПДВ-а које предлажу био би урушен цијели систем. Тиме бисмо направили вакуум од мјесец дана и то би био удар на финансије, а онда би они рекли да је власт неспособна. То је њихово подмукло рјешење – истакао је Додик.

Умјесто тога, поручио је он, треба разговарати о стварима које чине у борби против вируса корона. – Имаћемо фонд који се односи на локалне заједнице и предузећа, као што су комунална, која су важна за њих. Тај фонд ће имати 50 милиона КМ. Имаћемо гарантни фонд за фризере, угоститеље и друге услужне дјелатности који ће давати гаранцију од 50 одсто на кредит како би могли поново да покрену пословање. Док се то не догоди држава ће исплћивати минималне плате и доприносе за раднике у тим субјектима – најавио је Додик.

Он је додао да је највећи фонд који ће обезбиједити 100 милиона КМ за здрваствени сектор, те подсјетио да је до сада Српска потрошила 60 милиона КМ за набавку опреме за здравство.

– Купили смо 250 респиратора које смо обезбиједили захваљујући нашим пријатељима из Кине и имамо гаранције да ће све бити испоручено. У нашем здравственом систему нема недостатка респиратора, а биће испоручени и додатни – рекао је Додик.

Архива