Институције Републике Српске на вријеме предузеле адекватне мјере

22.04.2020 Актуелно

Током састанка, на којем су чланови експертске групе упознали предсједницу Цвијановић са тренутном здравствено-епидемиолошком ситуацијом у Републици Српској, као и са препорукама и смјерницама за лијечење пацијената са KОВИД -19 инфекцијом, оцијењено је да су институције Републике Српске предузеле и на вријеме донијеле адекватне мјере како би се заштитили животи и сачувало здравље грађана.

Предсједница Цвијановић је овом приликом истакла да је здравствени сектор Републике Српске пандемију вируса корона (KОВИД-19) дочекао спремно и изразила захвалност здравственим радницима, на њиховој пожртвованости и доприносу који дају у борби за очување здравља грађана Српске.

Експертска група за израду терапијских протокола и смјерница за лијечење болничких пацијената са Ковид-19 инфекцијом формирана је 26. марта 2020. године на основу одлуке Министарства здравља и сцоијалне заштите Републике Српске, са циљем стандардизовања начина лијечења свих пацијената са КОВИД-19 инфекцијом у Републици Српској, те сагледавања и анализе међународних искустава.

У тиму који анализира и даје препоруке како и чиме лијечити пацијенте обољеле од корона вируса у Републици Српској, су декан Медицинског факултета у Бањалуци и специјалиста клиничке фармакологије Ранко Шкрбић, специјалиста инфектологије Антонија Верхаз, супспецијалиста интензивне терапије Пеђа Ковачевић, специјалиста клиничке микробиологије Маја Травар, специјалиста клиничке фармације Тијана Ковачевић.

Чланови овог тима су и специјалиста пулмолог интензивиста Огњен Гајић са „Мајо Клиник“ из Минесоте, Мијомир Пелемиш специјалиста инфектологије и клиничке фармакологије са Медицинског факултета у Београду, специјалиста радиологије Саша Вујновић, те епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић, саопштено је уз Кабинета предсједнице Српске.

Архива