Доња Градина – мјесто сјећања гдје тишина говори више од било какве ријечи

22.04.2020 Актуелно

– За ово страдање нема ријечи, јер сјећање на злочин у којем су жртве невини људи, цивили, дјеца сваки пут нас истовремено и запрепасти и саблазни и растужи. Злодјела над Србима која су починиле усташе и НДХ нити можемо нити смијемо заборавити, јер свака невина жртва, посебно дјечија, увијек боли. Те ране никада не могу зацијелити – истакао је Додик поводом 75 година од пробоја посљедње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац.

Чињеница да је неко пресуђен на мученичку смрт самим својим рођењем, само зато што је друге вјере и нације, нагласио је Додик, само по себи је злочин, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Он је навео да су Доња Градина и Јасеновац свједоци најмрачније историје коју је исписала некадашња НДХ са жељом да истријеби Србе, Роме и Јевреје са ових простора и то само зато што су то што јесу и што нису пристали да буду слуге окупатора.

– Зато никада не смијемо заборавити невине жртве и наша је обавеза да са дужним поштовањем чувамо успомену на те невине страдалнике како ради њих самих тако и ради будућих генерација. Исто тако не смијемо заборавити никада ни ко су њихови џелати, али упркос свему морамо скупити снагу и гледати у будућност, јер је српски народ спреман на праштање са намјером да гради бољи и напреднији живот са својим сународницима – поручио је Додик.

Додик је подсјетио да је српски народ највише страдао у протеклим ратовима и њему нису потребни никакви нови сукоби и освете, те поручио да срамни покушаји ревизије историје никада неће проћи.

– Ми смо опредијељени за мир и бољу будућност, а злочине над нашим народом не смијемо и не желимо да заборавимо. Нама не требају освете и ратови, нити желимо да живимо у прошлости, али истину о злочинима нећемо ни прећутати ни крити – поручио је Додик.

Дан сјећања на жртве Јасеновца обиљежава се 22. априла, када је 1945. године извршен пробој посљедње групе логораша. Дана 21. априла 1945. године бројно стање логораша износило је 1.073. Усташку ликвидацију Концентрационог логора Јасеновац успјело је преживјети укупно 169 логораша.

Архива