Додик: Српска у немогућим условима обезбиједила стабилност фискалног система

22.04.2020 Актуелно

Каже да се и у времену пандемије, у одређеним случајевима, показало нефункционисање БиХ, а Република Српска је одржива и доказала је да може аутентично да доноси одлуке. Најважније је да је Српска обезбједила фискалну стабилност, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Истиче да Српска нема велику задуженост, јер 37 одсто БДП-а далеко је испод дозвољене границе од 60 процената, те да је нови кредит ММФ-а прихватљив јер је камата од 1,05 одсто ниска, а грејс период 39 мјесеци.

– Мања је штета задуженост по ниској камати него да нам падне економија – истакао је он.

Република има око милијарду и по марака инвестиција. Планира се двије до 2,5 милијарде нових улагања. Ако то буде остварено имаћемо потстицај развоју. БиХ се и код обезбјеђивања кредита код ММФ-а показала нефункционална, јер ни то се, каже Додик, није могло договорити без страног утицаја.

Додик је упозорио да ће размјештање миграната у Липу код Бихаћа натјерати и оно мало преосталих Срба тог краја да напусте огњишта.

Идеја да се мигранти смјесте у село које су насељавали Срби, поред толико бошњачких села око Бихаћа, каже, још један је политички потез Бошњака који нас све удаљава од потпуне нормализације односа и поновне изградње повјерења.

Архива