Додик: Ако пребродимо 1. и 6. мај, можемо да размишљамо о ублажавању мјера

20.04.2020 Актуелно

Додик је истакао да се огромна већина грађана током васкршњих празника придржавала мјера, те да им захваљује на томе.

– Наш народ је вјерујући, привржен је Цркви и традицији. Велику одговорност имало је свештенство, а посебно владике и патријарх, који су разумјели какво је вријеме и на тај начин су и реаговали. Када се томе дода дисциплина и одговорност људи, онда могу рећи да је све прошло како треба – нагласио је Додик.

Он је за АТВ рекао да су ригорозне мјере биле неопходне због свих грађана, те да је постојала опасност да неодговорним понашањем буде поништен досадашњи успјех у борби против вируса корона.

– Било би неодговорно да сада, када смо при крају епидемије, коју нисмо савладали, али је стављамо под контролу, све покваримо за васкршње и првомајске празнике. Први мај је још један датум када ћемо морати да останемо у кућама и да бисмо послије тога могли да покушамо да вратимо неке елементе нормализације живота, прије свега, када је ријеч о послу и раду продавница и радњи из услужног сектора. То смо већ договорили, али то зависи од тога каква ће слика бити за десетак дана – каже Додик.

На питање да ли је извјеснија одлука о релаксирању или увођењу ригорознијих мјера, Додик је навео да то не зависи само од прилика у Српској.

– То превасходно зависи од развоја епидемиолошке ситуације у региону и код нас. Ако пребродимо још 1. мај као епидемиолошки опасан термин и када прође седам дана од тога, вјерујем да иза Ђурђевдана /6. маја/ можемо да размишљамо о ублажавању неких мјера. Можда и прије 1. маја буду отворене неке продавнице јер о томе размишљамо. Сигурно неће бити укинуте све мјере, морамо остати опрезни јер не смијемо на крају довести све у питање – поручио је Додик.

Говорећи о успостављању карантина при граничним прелазима, Додик је навео да су се трудили да у њима обезбиједе максималне могуће услове за такав начин живота.

Истичући да власт остаје захвална медицинском особљу, Додик је рекао да су због тога одлучили да из захвалности, ако је то могуће исказати на тај начин, свим радницима у здравству буде исплаћено по 1.000 КМ.

Додик је подсјетио да ће пред 1. мај исти износ бити исплаћен и полицији, комуналној полицији, инспекторима Инспектората Републике Српске и припадницима Републичке управе цивилне заштите.

– То није било лако обезбиједити, али и у ванредној ситуацији треба показати да имамо осјећај за њихово залагање – рекао је Додик.

Говорећи о негативним коментарима и приједлозима да умјесто једнократне помоћи буду повећане плате здравственим радницима, Додик је истакао да је већина људи из садашње опозиције била у власти и имала прилику да се покаже.

– Али никада нисам чуо да су урадили тако нешто – навео је Додик. Сви у свијету, додао је он, сагласни су да ће економија имати знатан пад, те да то неминовно доводи и до смањења јавних прихода.

– Наша политика је да морамо очувати дио јавне потрошње кроз јавни сектор, јер ако смањимо плате јавном сектору онда се смањују приходи јавних фондова, као што је Фонд здравственог осигурања. То би довело до удара на здравствени сектор јер би имао мање новца. Због тога смо се опредијелили да очувамо ниво плата у јавном сектору, не да бисмо правили разлику у односу на реални сектор, него да бисмо очували основну функцију државе – појаснио је Додик.

Он је подсјетио да јавни сектор у Српској учествује у приходима јавних фондова са више од 60 одсто.

– Ако бисмо смањили примања у јавном сектору, фондови не би могли да функционишу. Они /опозиција/ то не виде, нити то желе да виде, већ иду за јефтиним политичким поенима које мисле да ће придобити на такав начин – каже Додик.

Према његовим ријечима, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и остали лидери опозиције представљају само да у Бањалуци ништа не ваља, а да је у Сарајеву све у реду.

– Наравно да је Бореновић слободан у Сарајеву када га обожавају зато што се бави масовним издајама које су овдје недопустиве. Ради се о људима који мрзе овај народ зато што није гласао за њих. Зато су спремни да на нивоу БиХ раде на штету Српске. Из тог разлога то раде Бореновић и /Мирко/ Шаровић. Они не могу да опросте народу што није гласао за њих – нагласио је Додик.

Он је навео да Српске тренутно у складиштима има по пет милиона рукавица и маски за потребе становништва, које су успјели да набаве у овом тешком времену.

Архива