Додик: Одлука о неповлачењу средстава непотребна

21.04.2020 Актуелно

– Суштинска одлука је донесена на састанку лидера и Фискалног савјета, гдје су утврђени тачни елементи тог аранжмана везано за обим доспијећа камате и свега осталог. Чињеница је да је договорено да средства буду распоређена између ентитета и Брчко дистрикта, а у склопу Федерације БиХ одређен је аранжман који би требао пратити расподјелу између кантона и федералног нивоа – рекао је Додик за Дневни аваз.

Он је појаснио да су средства на располагању и оперативна, те изразио увјерење да ће ускоро бити разјашњене несугласице.

– Тај новац је на располагању, оперативан је и вјерујем да ће у најскорије вријеме то питање несагласности бити разријешено. У сваком случају, треба поштовати оно што је договорено на састанку лидера три политичке партије, што је потврдио и Фискални савјет БиХ – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик тврди да је у Писму намјере све јасно, те да се сада ради само о различитим тумачењима Хрвата и Бошњака када је ријеч о средствима које је обезбиједио ММФ.

– У писму пише да ће се редистрибуција средстава вршити у неком омјеру у којем су се договорили, а то је 50 одсто за ФБиХ, 50 одсто за кантоне. То је тако, зато што кантони имају одређене одговорности у вези са здравством, за запосленим радницима. Не знам шта се сада промијенило и зашто су застоји, нити желим бити арбитар. Али, оно што замара и штети БиХ јесте чињеница да се једним питањем бавимо стално и изнова, и то по неколико пута. То је оно што нам само односи енергију – оцијенио је Додик.

Архива