Вишковић: Нема мјеста паници, уведене мјере су превентивне, али обавезујуће

11.03.2020 Актуелно
 

– Боље је спријечити него лијечити. Уколико будемо трчали да санирамо већ насталу штету онда ћемо бити у пуно тежој позицији – рекао је Вишковић новинарима након састанка са начелником општине Брод Илијом Јовичићем.

Вишковић је нагласио да, ако нема наставе у основним, средњим школама и на факултетима, то не значи да дјеца треба да буду по кафићима, спортским теренима и да се окупљају.

– Онда се поставља питање зашто смо то радили. Саме мјере донесене су с разлогом и пратећи све оно што се десило претходних дана. Можда смо погодили нултог преносиоца вируса, јер према потврђена четири случаја у Републици Српској ради се о два возача која су дошла из Италије у једном возилу. Један је пренио вирус на свог сина, а други је пренио на своју кћерку. Из тог ралога лоцирани су сви који су били у контакту са њима, имају мјере предложене изолације и оне се морају поштовати – додао је Вишковић.

Он је нагласио да ће, уколико се грађани не буду придржавали свих тих мјера, бити размотрено и увођење репресивних или ригорозних мјера према неодговорнима.

– Ако неко има кућни карантин мора се тога придржавати, а ако не онда ћемо путем Министарства унутрашњих послова поставити полицајце који ће пратити нечије кретање. У крајњем случају, по закону о преносу заразних болести имају предвиђене и новчане казне – нагласио је Вишковић.

Он је додао да је са начелником Брода и његовим сарадницима разговарао о томе да и они, у склопу својих активности, апелују да се прво родитељи, као и дјеца придржавају инструкција.

Поводом појаве вируса корона у Републици Српској су на снази превентивне мјере. До 30. марта биће затворене све основне и средње школе и факултети, а забрањена су и сва јавна окупљања.

Влада је издвојила 500.000 КМ за набавку медицинске, заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

До даљег нема посјета стационарним здравственим установама, установама за смјештај старијих лица и домовима пензионера, а главна препорука у борби против вируса и даље остаје лична хигијена – редовно прање руку, кихање и кашљање у надлактицу или једнократну марамицу, провјетравање просторија, те смањено кретање старијим лицима и хроничним болесницима.

Архива