СДА прекршила уставне принципе уређења БиХ

13.03.2020 Актуелно

– Тада је СДА узимајући СДС и ПДП као изборне губитнике у парламентарну већину и у Савјет министара, грубо прекршила уставне принципе уређења БиХ – рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Истичу да таква власт заузимањем мјеста у свим установама на нивоу БиХ, показује нефункционалност и неспособност, што је БиХ довело до удаљавања од европског пута и мјеста на зачељу не само у региону већ и у Европи

– Истовремено власт СДА-СДС-ПДП, чинила је штету правима и интересима Републике Српске, супростављајући се актима Народне скупштине Републике Српске и других органа Српске – нагласио је Додик.

Извршни комитет СНСД-а оцјењује да је СДА блокирајући избор органа власти на нивоу БиХ спречавала да СНСД са коалиционим партнерима као побједницима на изборима 2018. године, оствари учешће на нивоу БиХ што је обавеза након сваких избора.

– Циљ СДА је био задржати по сваку цијену СДС и ПДП као своје лојалне сараднике у наносењу штете Републици Српској, као што су то заједно чинили кроз забрану 9. јануара као Дана Републике, забрану референдума, лажирања резултата пописа становништва, онемогућавању пројеката. Зато су одуговлачили избор Предсједавајућег и минстара у Савјету министара, што још увијек чине неизбором министра за људска права и избјеглице иако не постоје законске сметње, неименовањем директора СИПА иако је завршен поступак и предложен кандидат из Републике Српске – навео је Додик.

Додик је нагласио да поред блокада према Српској, СДА супротно вољи српског и хрватског народа намеће своје подобне Србе и Хрвате, спречавајући доношење закона којима би се то онемогућило, а тиме блокирају избор органа у Федерацији БиХ.

Архива