Додик: Кључна одговорност појединца, потребна подршка медицинским радницима

16.03.2020 Актуелно

– Ситуација је тешка зато што је неизвјесна. Синоћ сте могли да чујете да је Њемачка затворила своје границе и да је ЕУ донијела одлуку да забрани извоз медицинске опреме изван ЕУ. Морамо се томе прилагодити – рекао је он.

Додик је рекао да су предвиђене санкције за оне који се понашају неодговорно након повратка из иностранства и неконтролисано крећу, ширећи вирус. – Ако немате одговрност према себи, немате ни према другима – изјавио је он.

Додик је поручио да само цјеловит систем мјера може да донесе резултат.

– Данас ћемо у Предсјеништву БиХ имати састанак. Прелдожћићу да се стопа резерви смањи за пола. То би битно утицало на ликвидност самих банака. Вјеруејм да ће друга два члана Предсједништва прихватити. Имамо ситуацију да смо реаговали. Ово је тежак период за све, има мјест за забринутост, треба да буде спроведенеа одговорност сваког појединца – нагласио је Додик.

Нагласио је да је ситуација тешка зато што је неизвјесна.

– Синоћ сте могли да чујете да је њемачка затворила своје границе и да је ЕУ донијела одлуку да забрани извоз медицинске опреме изван ЕУ. Морамо се прилагодити – поручио је Додик.

Могуће је да ММФ одобри 200 милиона евра.

– Чинимо све што је могуће. Разговараћемо и о повећањеу снакција за неодговорне. Поједини недоговорни људи игноришу све мјере и тако шире тај вирус. Тако се десило са овим човјеком из Српца. То је потпуна неодговорност. Не треба правити хајку на људе, али морају да буду одговорни. Мјере које ћемо договорити на Предсједништву ради се о шаторима на граничним прелазима. Војска ће бити на једном дијелу да подигне те шаторе. Не ангажујемо војску, већ средства као што су шатори – закључио је Додик.

Архива