Жунић: СДС и ПДП напали институције Српске

26.02.2020 Актуелно

Коментаришући подршку посланика СДС-а и ПДП-а да се у Представничком дому БиХ по хитном поступку у процедури нађе Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, Жунић је истакао да је то била прилика да се види шта значи завођење реда у правосуђу у режији СДС-а и ПДП-а и сарадњи са СДА и осталим бошњачким партијама из Федерације БиХ.

– Мектић, понукан својим проблемима и процесима који се воде против њега, по хитном поступку покреће смјену /Милана/ Тегелтије, а све је засновано на закључку СДА којим се тражи смјена предсједника ВСТС-а због тога што је порисуствовао састанку српских представника са /српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом/ Додиком у вези са Закључцима Народне скупштине Републике Српске. Јасно је да је Мектић испоштовао закључак СДА, а не Народне скупштине Републике Српске – рекао је Жунић.

Он каже да је изненађен поступком предсједника СДС-а и ПДП-а Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића, који су прихватили да овај закон иде у парламентарну процедуру по хитном поступку и тиме му дали улазницу у парламент иако су гласали за закључке Народне скупштине што их обавезује да их се придржавају.

– Политички обрачун са Тегелтијом могли су да обаве и раније, имали су много сједница, али је јасно да су сада реаговали на основу закључка СДА и њиховог захтјева да он буде смијењен због тога што поштује закључке Народне скупштине Републике Српске – нагласио је Жунић.

Према његовим ријечима, преостаје да се види да ли ће предложени закон бити усвојен.

– Наша могућност одбране постоји у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, али то не брише чињеницу да је ово удар на договор који смо постигли и закључке Народне скупштине. Јасно је да СДС и ПДП у договору са СДА нарушавају јединство постигнуто на сједници Народне скупштине – рекао је Жунић.

Архива