Вишковић: Устав темељ на којем Српска и данас почива

27.02.2020 Актуелно

 

– Дан када је донесен први Устав Републике Српске историјски је важан датум за српски народ на овим просторима. Храброст и визија тадашњег руководства и цјелокупног српског народа биле су од виталног значаја да се снажно одговори на дешавања у том времену и да Република Српска буде уређена кроз њен највећи законодавни акт – Устав – оцијенио је Вишковић.

Он је поручује да то обавезује да Републику Српску, упркос притисцима којима је и данас изложена, наставе чувати и развијати као друштво у којем се поштују права и слободе свих њених грађана.

– Чињеница да је Република Српска међународно верификована Дејтонским мировним споразумом додатно потврђује њен легитимитет и ојачава њен правни, уставни и политички капацитет. Наше приоритетно опредјељење је повратак на изворни Дејтонски споразум – истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске, у оквиру својих надлежности, досљедно је посвећена функционисању уставноправног и политичког система и јачању позиције Републике Српске.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.

Архива