Вишковић: Неће бити књижења земљишта Српске на БиХ

17.02.2020 Актуелно

 

– Нећемо то дозволити. Штитимо што нам припада, а то је 49 одсто БиХ, што стоји и у Дејтонском споразуму – рекао је Вишковић поводом спорне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске.

Он је рекао да је оваква одлука Уставног суда БиХ срамотна за правну струку и контрадикторна.

– Да сам судија Уставног суда и правник било би ме срамота донијети овакву одлуку. Уставни суд у свакој нормалној земљи треба да штити уставни поредак, владавину права и слично, а не да крши устав земље – рекао је Вишковић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, која се одржава на приједлог предсједника Српске.

 

Он је поновио да нема европског пута БиХ све док постоје стране судије у Уставном суду и ОХР, те навео да је и Комисија за концесије БиХ основана прије неколико година, а није имала имовину.

– Тада смо рекли зашто ће неком нека комисија када нема о чему одлучивати и нема имовине. Дакле, када су формирали Комисију имали су у позадини ова дешавања. Да не помињем да је у јавности раније говорено да нам треба заједнички закон о пољопривреди, те једно министарство пољопривреде на нивоу БиХ – појаснио је Вишковић.

Он је рекао да је Закон о пољопривредном земљишту Републике Српске лани усвојен и да најбоља обрадива земља не би стајала у корову.

– Циљ је био да то буде имовина Српске, да ми то можемо давати под концесије и да сви од тога имамо користи, како људи који је обрађују, тако и Српска – навео је Вишковић.

Архива