Ковачевић: Jединством свих странака одговорити на притиске извана

22.02.2020 Актуелно

На тврдње лидера СДС-а Мирка Шаровића и ПДП-а Бранислава Бореновића да не могу да подрже Приједлог закона о избору домаћих судија у Уставном суду БиХ, јер они то сматрају штетним по интересе Републике Српске зато што се умјесто страних судија домаће судије не бирају у Народној скупштини Републике Српске, Ковачевић је рекао да је проблем у томе што Устав БиХ каже конкретно – да Народна скупштина Републике Српске бира двоје судија.

– Било каква промјена тога да би се бирало троје судија у Народној скупштини Републике Српске би захтијевала, како експерти уставног права тврде, измјену Устава БиХ, што је нешто што у овом тренутку није ни близу реално – рекао је Ковачевић у изјави за Срну.

С друге стране, каже Ковачевић, потребно је да се сви окупе и стану иза овог рјешења, јер је кључни интерес и за Републику Српску и за све у БиХ да дође до избора домаћих умјесто страних судија.

– Ми ћемо, у сваком случају, одмах почетком сљедеће седмице позвати представнике свих политичких странака на додатне консултације и на додатно усаглашавање како бисмо дошли до јединственог рјешења – рекао је Ковачевић.

Он истиче да је најбитније и када се буду бирали у Дому народа, да је управо Народна скупштина Републике Српске та у којој се бирају делегати у Дом народа, што значи да ће Народна скупштина опет учествовати у избору тог додатног судије, али на један посреднији начин.

– Сматрамо да се овакве теме не смију користити у било какве политичке сврхе стицања било каквих политичких поена. Ово је питање од суштинског значаја за државне и националне интересе Републике Српске и на том питању сви морамо да покажемо максималну одговорност и да по страни оставимо све своје личне и партијске интересе и на прво мјесто ставимо искључиво интересе Републике Српске – рекао је Ковачевић.

Архива