Каран: Странци и Бошњаци у функцији преобликовања државног уређења

21.02.2020 Актуелно

– Тврдим да су под директом палицом међународне заједнице, нажалост и бошњачке политичке елите. Потпуно су у функцији преобликовања државног уређења БиХ и путем Уставног суда желе да БиХ претворе у унитарну државу – рекао је Каран за РТС.

Он, је поводом одлуке Уставног суда БиХ којом се пољопривредно земљиште Републике Српске претвара у власништво БиХ, нагласио да БиХ нема имовину и да је имовина власништво ентитета.

Каран је рекао да су српски представници заједно са представницима хрватског народа усагласили текст приједлога закона да се умјесто тројице страних судија уведу домаће судије у Уставни суд БиХ.

На питање до када ће потрајати неучествовање Срба у доношењу одлука у институцијама у Сарајеву, Каран је рекао да је то кориштење уставно-правних и политички легалних и легитимних механизама Републике Српске, њених представника и у Српској и на нивоу БиХ и да се тиме спречава антидејтонско дјеловање у БиХ.

– Република Српска у свим овим догађајима штити Устав, овдје се не догађа ништа драматично. Ако је нешто драматично, то је да ми драматично чувамо Устав и Републике Српске и БиХ – истакао је Каран.

Он је указао да БиХ има шансу, али само ако домаћи лидери буду доносили одлуке.

– Ово је тест за домаће лидере да донесу самосталну одлуку, један од кључних тестова да се договоре да у Уставном суду БиХ одлуке доносе наши правници, наши представници и својим ауторитетом ћемо прихватати те одлуке које буду заједничке“, рекао је Каран

Архива