Политичка и институционална борба за Републику Српску

16.02.2020 Актуелно

– Наравно да је то пређена црвена линија и да је од Уставног суда доста, да је од стране земаља западне Европе и од Америке доста. Ми имамо право на нашу политичку и институционалну борбу која се одвија у оквиру нашег Парламента и нашим понашањем у заједничким институцијама – рекао је Додик у Бијељини.

Он је поручио да у тој борби не треба да буде колебљивости и позвао све људе у Републици на подршку и повјерење.

– Веома је важно да се око тога окупе све политичке снаге у Српској и захвалан сам људима из опозиције који имају довољно одговорности за Републику и који су се нашли на страни тог јединства. Веома им је незгодно у Сарајеву када тако дјелујемо и мораћемо тако и да наставимо – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, уколико не услиједи поништавање одлуке Уставног суда и доношење закона на нивоу БиХ о Уставном суду из кога ће бити елиминисани судије странци, у наредном периоду услиједиће враћање БиХ на дејтонски концепт са три министарства.

– Република Српска неће прихватити ниједну одлуку Уставног суда БиХ гдје одлучују три странца, који у правилу са два муслимана пресуђују Републици Српској. То је за нас понижење, то није никакво правосуђе, него манипулација институцијама – закључио је Додик.

Он је позвао све људе да покажу заједништво и поручио да нема разлога да се бјежи од права и одговорности.

– Покушавају у Сарајеву да испровоцирају високог представника. Он савршено добро зна да више ниједна његова одлука не важи у Републици Српској – додао је Додик.

Реагујући на изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића о употреби патриотских снага у БиХ, српски члан Предсједништва је поручио да Република Српска има патриоте који ће се показати у Парламенту и институцијама система.

Осврћући се на прославу државности Србије, Додик је рекао да је Србија домовина свих Срба и да је то празник Срба гдје год живе.

– Ми морамо да побјегнемо од подјеле коју нам намећу на „босанске Србе“ или неке друге Србе, ми смо Срби и припадамо важном народу, најмоћнијем на Балкану – закључио је Додик.

Архива