Српска ће се борити за своја права

11.02.2020 Актуелно

Ово је изјавио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ, који је утврдио да је члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске супротан Уставу БиХ и да је регулисање државне имовине у искључивој надлежности БиХ. Додик поручује да је ово ‘црвена линија’ и да нико не треба да сумња да ће се Република Српска борити за своја уставом загарантована права.

У Уставу БиХ наводи се да БиХ функционише са модификованом унутрашњом структуром и са постојећим међународно признатим границама. У преводу, територија припада ентитетима, а спољна граница представља међународно признату границу БиХ“, објаснио је Додик у изјави за Срну.

Он је нагласио да „државна имовина никако не може бити имовина БиХ, јер БиХ нема одредницу ‘држава’ или ‘република’, нити било коју другу.

– Имовина може искључиво бити у власништву Републике Српске и Федерације БиХ, док БиХ има само границу. Постоји знак једнакости између замљишта и територије, а територија искључиво припада ентитетима – рекао је Додик.

Уставни основ за посљедњу одлуку Уставног суда је, каже, потпуно неприхватљив и зато је потребно да институције Републике Српске предузму све неопходне активности да заштите дејтонску структуру БиХ и аутономију Републике Српске. Додик је нагласио да је одлука Уставног суда БиХ политичка и одговор Републике Српске неће изостати.

– Ово је наша ‘црвена линија’ за правосудни апарат БиХ који изгледа не ради ништа друго него покушава да намеће неправна рјешења и пресуђује Републици Српској, почев од грба, химне, заставе, Дана Републике па све до територије – сматра Додик.

Архива