Додик поручио: Нема основа за активацију МАП-а

03.02.2020 Актуелно

Ако лидер СДС-а у Народној скупштини може да обезбиједи подршку за хитно засједање, српски члан Предсједништва БиХ поручује да он нема ништа против. Ипак, занимљиво је, каже Додик, да је Шаровић у Скупштини говорио да он посланицима неће да полаже рачуне, а сада тражи засједање. Додик подсјећа да је још 2010. Савјет НАТО дао БиХ могућност условног МАП-а уз услов да се перспективна војна имовина укњижи на Министраство одбране БиХ.

– Те преговоре водимо од 2013. јер нисмо то дали, и због тога тај процес стоји. Немогуће је да остали чланови Предсједништва одлуче да напустимо МАП – рекао је Додик.

Из СДС-а тврде да је слањем Прегледа реформи у Брисел покренута активација МАП-а. Због тога Шаровић тражи хитну сједницу Народне скупштине.

– Након што је НАТО званично објавио да је БиХ у МАП-у, јасно је да је његова активација, која је до тада мировала, покренута достављањем Програма реформи – рекао је Шаровић.

Додик поручује да је свима јасно да Програм реформи није основа за активацију МАП-а.

– Званичници НАТО рекли да нема основа за активирање МАП-а, шта да ја објашњавам Шаровићу – каже Додик.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић подсјећа да су посланици усвојили Резолуцију о војној неутралности и да је свима јасно да без одлуке српског члана Предсједништва БиХ и Скупштине нема приближавања чланству у НАТО.

– Јасно је да Програм реформи БиХ није Годишњи национални програм /АНП/ који је услов за активацију МАП-а. Ако Шаровић поново покушава да изманипулише јавност, а нарочито да направи циркус као на посљедњој сједници Народне скупштине, као и на оној на којој смо усвајали Резолуцију, мислим да нема потребе за посебном сједницом – додаје Жунић.

Архива