Додик: Црнадак оставио МИП без Срба

26.02.2020 Актуелно

Додик је Црнатка оптужио да је као бивши министар иностраних послова и радећи у неким другим институцијама дјеловао према налозима странаца, наводећи да о томе свједочи и ранија ситуација у Савјету министара када је Српској нанесена огромна штета причом о паравојним формацијама.

Реплицирајући Црнадку, који је посланик ПДП-а, Додик је рекао да и Бисера Турковић, која је сада на челу МИП-а, прича лоше о Српској странцима и страним амбасадорима.

– Ми сада имамо проблем у томе што не знамо шта ради та министарка. И данас, када лидер СДА Бакир Изетбеговић напада Србију и све српско, СДС и ПДП са бошњачким партијама у Представничком дому парламента БиХ гласају за Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета у садашњем саставу. Гласате неколико дана након постигнутог јединства у Српској и усаглашених закључака Народне скупштине са онима који су избацили из Сарајева 150.000 Срба, који држе причу о жртви… Ви сте једна пета колона – рекао је Додик.

Он је поновио да поменути закон у вези са ВСТС-ом неће проћи у Дому народа ПС БиХ, поручивши да ће на изборима објаснити народу Српске зашто опозиција није за јединство када је ријеч о кључним питањима за Србе у БиХ.

Додик је поновио да опозицију у Српској боли што више нису у Савјету министара и на власти у заједничким институцијама, чему се и даље надају.

Он је рекао да према приједлогу закона о избору судија Уставног суда БиХ три судије, који чине постојећу квоту страних судија, треба да бира Предсједништво, а потврђује Дом народа парламента БиХ.

– Зато јер Устав прописује да двоје бира Српска, четири ФБиХ, а три предсједник Европског суда. Да би Српска промијенила на три, мора промијенити Устав, али не можемо доћи до закона, а камоли до Устава – појаснио је Додик током расправе на посебној сједници Народне скупштине о својим изјавама о штетности посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ и распоређивања Фронтекса на граници са Хрватском.

Архива