Са академије поручено: Српска сигурним кораком иде напријед

10.01.2020 Актуелно

Предсједница Српске Жељка Цвијановић истакла је да 28. рођендан Републике Српске славимо у миру и слободи, поносни што имамо Републику, одлучни да је чувамо и јачамо. Поручује да је обавеза свих да поштују жртве оних који су за Српску дали живот и дијелове тијела.
На свечаној академији интониране су двије химне и послана је јединствена порука – Република Српска наставиће да траје и након 28 година – за сва времена, како гласи и слоган овогодишње прославе.
Прошлост, садашњост и будућност налажу да увијек идемо правим путем и да се спремно носимо с изазовима, каже предсједница Српске. Изазова је било и даље ће бити, али се могу заједнички превазићи.
Српска је синоним за слободу, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Поручује да то није био само сан генерације, која ју је стварала, већ и много раније у историји.
– Колико је љубави унесено у ових 28 година да Српска буде прави синоним за слободу. Стотинама годинама уназад многе генерације сањале су своју државу, слободу. Тамо гдје је нисмо имали, доживјели смо прогоне, покоље. Питам се, кад видим кроз шта смо све прошли, како нас уопште има, како живимо. Увијек смо имали тежњу за слободом, постали смо чињеница на политичкој карти свијета – истакао је Додик.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је поносна што Србија води политику помагања српског народа, али и сарадње, разумијевања и мира са сусједима.
Сви су једногласни да су култура и образовање путоказ за будућност. То је и била порука бесједе прослављеног српског глумца Милоша Биковића. Каже да Дан Републике Српске није обичан рођендан.
– Бранећи Републику Српску, бранимо српство – поручио је Биковић.

У драмском дијелу академије, глумци су подсјетили колико је српски народ дао научника, писаца, спортиста и других који су значајни не само за свој народ, већ и за цијели свијет.

Архива