Позив представницима Српске у заједничким институцијама да празнују 9. јануар

08.01.2020 Вијести

Додик је у изјави Срни нагласио да сви запослени у заједничким институцијама БиХ са пребивалиштем у Републици Српској имају право на нерадни дан 9. јануара, те их позвао да обиљеже дан настанка Републике Српске који је од великог значаја и за Републику и за све њене грађане.

– С обзиром на чињеницу да парламент БиХ никада није донио Закон о празницима БиХ, празницима се сматрају они који су утврђени ентитетским законима према мјесту пребивалишта запосленог – подсјетио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио да Република Српска има легитимно право на надлежности загарантоване Уставом БиХ и не жели ништа осим да обиљежава своје празнике у миру и слободи, као што никада не прави проблеме ни када Федерација БиХ или други конститутивни народи обиљежавају своје празнике.

Календар Републичких и вјерских празника, објављен на интернет страници Министарства управе и локалне самоуправе у Републици Српској за ову годину, прописао је 9. јануар – Дан Републике Српске као нерадни дан, тако да је и за све запослене у заједничким институцијама БиХ који имају пребивалиште у Републици Српској тај дан нерадни.

Ни Уставни суд БиХ не доводи у питање постојање самог празника Дан Републике Српске.

 

Архива