Додик: Из трагичне историје извући поуке на добробит будућих генерација

27.01.2020 Актуелно

– Жртве Холокауста су жртве великог злочина из Другог свјетског рата. Из те трагичне историје која је била ужасавајућа треба стално извлачити поуке на добробит будућих генерација. Обавеза свих нас је да наше потомке учимо да такво зло никада никоме не смије да се понови и да укажемо колико су важни људски живот, достојанство, слобода и мир – истакао је Додик.

Нагласио је да је ослобађањем злогласног логора Аушвиц 27. јануара 1945. извојевана велика битка против безумља, мрачне идеологије и злочина који немају оправдање, нити их може бити.

Подсјетивши да је у логору Аушвиц страдало више од милион невиних људи, међу којима је било и Срба, али највише Јевреја, Додик је истакао да је много написано о Холокаусту и системима концентрационих логора смрти Аушвиц, Дахау, Маутхаузен и другима, али ни данас, након 75 година, нема тачних података о броју страдалих.

– Размјере трагедије Холокауста никада нећемо у потпуности сазнати. Али, наша људска и морална дужност нам налаже да одавањем почасти и сјећањем на жртве укажемо садашњим и будућим генерација да је расизам зло невиђених размјера – истакао је Додик.

Додик је рекао да, упркос милионским жртвама, зло, нажалост, никада не нестаје, већ се понавља на различитим мјестима у свијету и у различитим облицима.

Он је нагласио да се данас треба сјетити и жртава Јасеновца, Брода на Дрини, Јадовна и низа других злочина из Другог свјетског рата, али и жртава и заточеника логора смрти за Србе Силос у Тарчину код Сарајева, у којем је било заточено више од 600 српских цивила, а који затворен на данашњи дан 1996. године, два мјесеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум.

– Према свједочењима бивших заточеника, логор Силос је у неким сегментима имао елементе злогласног логора Аушвиц и то треба да буде опомена да је фашизам као идеологија, нажалост, био присутан и у новијој историји. Желим да се у будућности никада, нигдје и никоме више не понови такво зло – поручио је Додик.

Архива