Српска против чланства у НАТО

03.12.2019 Актуелно

Он је нагласио да је основни разлог због којег се Српска противи уласку у НАТО тај што се тај војни савез ставио на страну ратних противника Срба и бомбардовао српски народ осиромашеним уранијумом.

Додик је рекао и да Српска не жели да буде ван процеса које заступа Србија, указујући да би у случају уласка у НАТО та алијанса направила границу на Дрини.

– Хрвати хоће у НАТО, хоће и Бошњаци, Срби неће у НАТО. Они ће то враћати на дневни ред, то је несумњиво, али ако ми будемо упорни у нашем ставу да нећемо, неће се никада донијети одлука о томе – рекао је Додик за Телевизију Хепи.

Он је истакао да Република Српска остаје привржена политици војне неутралности, о чему је Народна скупштина Републике Српске већ донијела резолуцију.

– Неке облике сарадње морамо да имамо, али интеграција значи распоређивање база и то не долази у обзир – поручио је Додик.

Он је указао и да су се геополитички односи промијенили у свијету и да ни у самом НАТО-у нису какви били, док је и Европа данас суочена са многим унутрашњим проблемима.

Додик је нагласио да нигдје не пише да су интеграције основ за формирање власти у БиХ, а да су муслимани, блокирајући формирање Савјета министара вјероватно хтјели да представницима Срба украду годину дана, али су довели у питање БиХ и зато су пристали да то буде одблокирано.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку 2003. године да се опредјељује према чланству у НАТО-у, а да је касније некадашњи члан Предсједништва БиХ из Српске Небојша Радмановић само био човјек континуитета, све док 2012. или 2013. године Бањалука није одустала од тога.

Говорећи о Европској унији, Додик је напоменуо да Срби не би требало да олако шаљу поруку уласка у ЕУ без условљавања.

– Не би требало да јуримо у Европу у којој ћемо имати смањено право одлучивања, а њима предати потпуно своју сувереност, у недефинисаној Европи за коју не знамо како ће изгледати у будућности – рекао је Додик.

Он је истакао да би српски представници у БиХ морали да дјелују обједињено као фронт и да јединствено одговарају на условљавања.

Додик је подсјетио да је у неколико наврата покушао да обједини све Србе, сматрајући да је то најважније питање за будућност дјеловања српског народа у БиХ, али, како је рекао, предсједник СДС-а Мирко Шаровић и лидери других опозиционих странка нису хтјели.

– Ми, када кажемо да морамо дјеловати јединствено као фронт и када нам Уставни суд БиХ укине Дан Републике 9. јануар морамо јединствено да кажемо – довиђења БиХ. Само тај језик они разумију – истакао је Додик.

Он је рекао да је то начин за борбу, али да је, нажалост, у посљедње четири године било Срба који су остајали и то је охрабрило доносиоце одлука као што је Уставни суд БиХ да доноси одлуке као што је укидање Дана Републике, 9. јануара.

Додик је оцијенио да је опозиција у Републици Српској зато „у тако јадном положају“, јер су, како је навео, због понашања у Сарајеву изгубили 30 одсто гласачког тијела.

– Оно што ради Шаровић није одраз искреног патриоте – указао је Додик.

Архива