Престати са негирањем и почети са договарањем

15.11.2019 Актуелно

Додик наводи да у БиХ постоји много историјских разлога због којих се не може постићи договор, али се могу уважавати свачија права и морају поштовати правила.

– Ми смо спремни да се престанемо негирати у било којем смислу, не само на националном, а почело је и то. Почела је прича о неком грађанском у којем нема народа. Или, да ми понекад негирамо БиХ, а Бошњаци упорно негирају Републику Српску. Требамо се престати негирати и почети договарати – поручује Додик.

Он наглашава да, ако се жели градити БиХ, не може легитимно представљање једног народа бити оспорено од другог.

– Не могу Бошњаци оспорити да легитимно изабрани Срби уђу у Савјет министара, то не могу ни Срби. Једино што помаже јесте принцип. Ако то не може, онда остаје ово што имамо. Ја сам и даље спреман да у некој договореној политици радим. Нисам против тога и жао ми је што није тако – рекао је за Дневни аваз Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је, подсјетивши да у БиХ није било унутрашњег договора без странаца, рекао да земља неће бити одржива уколико њом владају странци и да је то озбиљна заблуда политичких Бошњака.

Додик је истакао да је Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ Народна скупштина Републике Српске донијела у складу са Уставом и да нема потреба да Савјет за спровођење мира то тумачи и тврди да је супротно Дејтонском мировном споразуму.

Појашњавајући разлоге усвајања ових закључака, Додик је навео да се траже разговори о темама које су одлукама високих представника или на други начин централизоване на нивоу институција БиХ.

– Стране у БиХ су ентитети, није међународна заједница, нити ОХР. Не мора по сваку цијену бити укинуто Тужилаштво БиХ, али се мора довести у ред. Да се Суд и Тужилаштво баве питањима из надлежности БиХ, а не да задиру у све живо. Треба прекомпоновати Уставни суд, избацити странце из њега. Направити Уставни суд оним чиме се бави свугдје у свијету. Република Српска има свој начин и одлучиваће о тим питањима – наглашава Додик.

Додик је оцијенио да се Сарајево понаша славодобитно и да је много тога отето.

– БиХ нема много надлежности, а опет има. Ми то само хоћемо да доведемо у ред. Већ 20 година нас малтретирају високи представници и сад је дошло вријеме да то нећемо да прихватимо – ни сада, ни за 10 година – истиче Додик.

Он је рекао да Република Српска води одговорну политику, за разлику од неких у Сарајеву.

– Из истог разлога зашто је Изетбеговић 2014. изабрао СДС, Сарајево жели задржати исту ситуацију – напоменуо је Додик.

Одговарајући на питање зашто често говори да Србима не треба БиХ и да ће она нестати, Додик је појаснио да је то због силне немоћи БиХ, што ће некада бити доведено у питање.

– Није то питање моје воље. Али, ја не желим да кроз мој политички рад буде угрожен статус који Срби имају као народ, већ желим да за њих буду обезбијеђена права која имају Бошњаци – рекао је Додик.

Појашњавајући зашто је подржао изјаву предсједника Француске Емануела Макрона да је БиХ „темпирана бомба“ због пријетњи од повратка ратника из Сирије, Додик је рекао да нико не може рећи да је то небитан проблем.

– Никад нисам информисан као члан Предсједништва БиХ колико је тих људи. Реалне су чињенице да ти људи долазе, идеологија тог покрета је да му човјек остаје одан док је жив. Сад долазимо до тога да се ти људи враћају и нема плана како ће и шта бити са њима. Да ли је социјализација рјешење? Гдје их смјестити? Да ли родитеље ставити у затворе, а дјецу оставити без њих? Ту треба озбиљан план – наводи Додик.

Према његовом мишљењу, треба размишљати много интензивније јер је то општи проблем.

– А кад Предсједништво буде тражило и информацију и план, нећемо га добити, јер нема га ко направити. А имамо ресурсе – констатовао је Додик.

Говорећи о разлозима због којих није формирана власт на нивоу БиХ, Додик је навео да ХДЗ не крије да је за интеграцију у НАТО, али не сматра да због тога треба жртвовати власт и функционисање институција, као и европски пут, за разлику од СДА, чији је став да све треба зауставити.

– Најбоље би било да све поставимо онако како је било у споразуму од 5. августа. Нисам против сарадње са НАТО савезом, да се даље настави са реформама Оружаних снага, поготово што су заинтересовани да смањимо трошкове – каже Додик и понавља да примарно противљење произилази из чињенице бомбардовања и тога да српски народ то не може прихватити.

Други озбиљан разлог, додао је он, јесте чињеница да би истог тренутка када би БиХ ушла у НАТО морало да буде издвојено дупло више новца, чиме би биле смањене могућности за локалну потрошњу.

– Треба разговарати о сарадњи, али не о интеграцији. Глобални свијет је поларизован, најважнији политичари говоре отворено о томе. Трамп, Макрон… Зашто би у ескалацији глобалних проблема БиХ била сврстана? Зашто не би била неутрална? – пита Додик.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Додик је нагласио да је она у БиХ могла бити заустављена на разне начине, од којих је један да надлежне агенције спријече кријумчаре који мигранте превозе преко границе.

Он је одбацио примједбу да је Република Српска реаговала нехумано.

– Цинична Европа је произвела тај проблем, па нека га и ријеши. Ако се толико брину, нека узму мигранте преко зиме, нека их врате на љето, ако су толико хумани, а ми нехумани – поручио је Додик.

Архива