Додик: Једини реметилачки фактор за формирање власти на нивоу БиХ је СДА

06.11.2019 Актуелно

Истакао је да одлука Републике Српске да не подржи интеграције у НАТО, те додао да је то јасно исказано резолуцијом НСРС.

– Нико нема право да то прекрши. У разговору са бошњачким чланом Предсједништва Шефиком Џаферовићем и хрватским чланом Жељком Комшићем сам изнио је да потребно да се формира Савјет министара и истакао сам да у Европској унији пет земаља није чланица НАТО савеза. Нико више није наиван око АНП-а, да се путем неких иницијатива међународних фактора може доћи до неког акта, али ми не желимо да учествујемо у томе – нагласио је Додиик.

Рекао је да је на дневном реду формирање власти на нивоу Федерације БиХ.

Додик је изјавио да су мигрантски проблеми веома видљиви.

– Трећи пут тражимо од Савјета министара да нам достави оперативан план, који је проводив. Нисмо добили извјештај, и поново смо тражили од да нам се достави тај оперативни проводив план – истакао је он.

Навео је да данас у БиХ постоји низ институција које немају никакву функцију.

– Прије масовних интервенција високих представника у институцијама БиХ било је запослено 3.000 људи, а данас 24.000. Што значи да је циљ био централизација –

Он је нагласио да НАТО интеграције нису у надлежности високог представника, баш као ни европске интеграције.

– Петљајући се, он крши своја овлашћена и крши Дејтонски споразум, тачније анекс 10. Високи представник је обмануо и Уједињене нације – напоменуо је Додик.

Он је истакао да је Инцко јуче изнио низ тврдњи које нису тачне и „граниче са лажи“ у погледу онога што предвиђа Дејтонски мировни споразум.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да Инцко нема права ни да се реферира на споразуме политичких странака у БиХ, што је јуче учинио, нити да оцјењује шта која странка треба да ради.

Поновио је да се Српска залаже за укидање ОХР-а и преиспитивање свих одлука која је ова институција наметнула.

Српски члан Предсједништва је рекао да су његов хрватски и бошњачки колега на састанку са шведском принцезом Викторијом и принцом Данијелом негодовали због одлуке Нобеловог комитета да награда за књижевност припадне Петеру Ханкеу. Додик је истакао да Српска подржава славног књижевника.

Архива