Додик на бањалучком ФПН; Реформа виског образовања озбиљан посао

22.10.2019 Вијести

Састанку су присуствовали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Додик је нагласио да је било која реформа у друштву озбиљан посао, а посебно реформа високог образовања.

– У Српској је неопходно ући у видљиву реформу, ослобођену свега што смо имали у прошлости, попут непотизма. Неопходно је увести нови кадар који ће одговорити захтјевима времена. Факултет политичких наука је извршио истраживање које је показало да је 70 одсто свршених студената у радном односу, чиме је срушен стереотип да млади немају посла – рекао је Додик.

Он је нагласио да је потребно преиспитати негативну праксу у неким приватним факултетима, да се, како је рекао, за мало новца добије диплома.

– Мораћмо увести градацију, тако да они студенти који заврше државне студије буду „видљивији“ на тржишту рада. Наша очекивања су велика и драго ми је што је ФПН препознао ентузијазам и вољу да се нешто уради – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва је додао да је потребно основати часопис који ће оцјењивати научна достигнућа из Српске.

– Наши стручњаци имају велики проблем да објаве своје радове на западу, јер се гледа ко су и из које политичке структуре. Министар Рајчевић и ја даћемо подршку да се покрене такав часопис у наредном периоду – истакао је Додик.

Архива