Додик након састанка поручио: Одбацујемо декларацију, Српска је приоритет

21.09.2019 Актуелно

Cрпски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на данашњем састанку у Београду поручено да се одбацује декларација СДА као антисрпска, андејтонска и антиуставна и да угрожава осјећај стабилности.

– За нас Република Српска је приоритет – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

Додик је рекао да су представници политичких партија Републике Српске јединствени у осуди декларације и поручио да треба ићи у Народну скупштину Српске и предложити да било каква одлука тражи активацију права на отцјепљење Српске.

Он је рекао да Република Српска има потенцијале и да тражи помоћ од Србије у свему.

Додик је поновио да је декларација, који је прошлог викенда усвојио Конгрес СДА, документ свих бошњачких политичких партија.

Српски члан Предсједништва БиХ је захвалио Вучићу и премијеру Србије Ани Брнабићна свему што чине за српски народ у Републици Српској.

Састанку су присуствовали предсједници Српске демократске странке Мирко Шаровић, Демократског народног савеза Марко Павић, Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић, Народног демократског покрета Драган Чавић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и Социјалистичке партије Петар Ђокић.

На састанку су били и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, те предсједник Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Састанак је услиједио након што је СДА недавно усвојила декларацију у којој се наводи да је њен примарни и дугорочни циљ усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом „република БиХ“, са три нивоа власти – државним, регионалним и локалним. Декларација предвиђа и успостављање „босанског језика“.

 

Вучић позвао на смиривање тензија 

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија дужна да чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом и позвао све политичке актере у БиХ на смиривање тензија.

Вучић је позвао представнике из Републике Српске да не реагују пренагљено у интересу Српске, али и БиХ.

– Било какав сукоб значио би економски крах за све нас – рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду, послије састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

Вучић је додао да су представници из Републике Српске сагласни када је ријеч о опстанку Републике Српске и да имају веома негативан став према декларацији СДА.

Он је подсјетио да се Дејтонски споразум може мијењати вољом сва три народа, а не једног, те додао да се проблеми морају рјешавати дијалогом.

Вучић је рекао да ће политика Србије бити разговор, дијалог, стрпљивост.

Архива