Срби увијек показивали снагу упркос страдањима

10.09.2019 Актуелно

 

– Срби су на крају тог вијека доживјели да су готово сви једнако атаковали на њих, њихов идентитет, у настојању да их доведу на руб историје, оклевећу – рекао је Додик у Добоју на академији „Егзодус и трајање“ – подсјетник на ратна дешавања у Возући, те етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

Додик је истакао да истина мора да побиједи, те подсјетио да је српски народ у Првом и Другом свјетском рату готово преполовљен у популационом смислу, али да се поново дизао и показивао своју снагу.

– Тако данас и Република Српска показује своју снагу у једном непријатељском окружењу које је увијек тежило томе да смањи њену снагу, да нема слободе у Републици и да нам рјешења неки други намећу – истакао је Додик.

Он је указао на то како је српски народ свуда покушавао само да се одбрани – свој идентитет, језик, културу, писмо, вјеру, крсну славу, јер је то некоме сметало и упорно смета.

– А као да се овдје ништа није дешавало, као да нико нод њих није никога убио, као да ту није било јединице „Ел муџахедин“ која је одсијецала Србима главе – навео је Додик.

Према његовим ријечима, тек су постали свјесни када су у народу у Сирији почели да сијеку главу, да је то чињено и на овим просторима на исти начин, али Србима.

– Највише не волим, јер ја не мрзим, наше људе који олако забораве нашу тешку прошлост јер је то сигуран знак да ће нам се то поновити уколико не будемо били свјесни потребе да се бранимо, а одбрана нашег идентитета је и ова академија – рекао је Додик и захвалио на позиву да присуствује овом скупу у Добоју.

Он је поновио да је Република Српска држава српског народа, да има све елементе државе.

Додик је подсјетио на то да у Предсједништву БиХ са њим сједи Шефик Џаферовић, за којег у записнику пише да је 23. августа 1993. године као тадашњи начелник Центра служби безбједности Зеница заустављен од групе муџахедина који су управо тада вршили егзекуције српских заробљеника, којима су одсијецали главу, при чему Џаферовић ништа није предузео.

Српски члан Предсједништва БиХ Додик истакао је да су Срби слободарски народ који неће одустати од Републике Српске и њене независности.

– Само на тај начин враћа се дуг страдалима – поручио је Додик.

Он је истакао да је Српска посвећена Србији, јаком српском идентитету, да је за поштовање других.

– Немој нам дирати слободу и немој нам дирати ране! Тако ћемо наставити да живимо, колико нас други уважавају и ми ћемо њих. Ја сам увјерен у добро Републике Српске и Србије. Живјела Српска и Србија! – истакао је Додик.

Додику је у име домаћина – Добојлија и Возућана, амблем Четврте озренске бригаде уручила предсједник Скупштине града Добој Сања Вулић.

Архива