Каран: Циљ – унитаризација БиХ и доминација бошњачког народа

15.09.2019 Актуелно

– Њихов концепт и виђење БиХ, према овој декларацији, је политички процес унитарног уређења и покушај негирања остала два народа. То је апсолутно антидејтонско понашање СДА и у том смислу сви би требало да реагују на овакву иницијативу, па чак и онај дио међународне заједнице и ментора СДА који се тобоже највише залажу за поштивање Дејтонског споразума – нагласио је Каран.

Он је истакао да ова политичка декларација у којој се СДА залаже за „републику БиХ“, са уставно-правног аспекта говори да СДА жели да мијења уставно уређење БиХ које она већ има.

Садашњи Устав карактерише БиХ као сложену државну заједницу два равноправна ентитета и три конститутивна народа. Устав је дефинисао ко су носиоци суверенитета земље – а то су ентитети и конститутивни народи – истакао је Каран.

Професор уставног права је појаснио да је БиХ специфична сложена државна заједница, чију сложеност карактерише мултиетичност, мултикефалност, мултиплицираност, те да се БиХ заснива на два основна принципа – паритет и консензус.

– С тога, иза овакве намјере СДА и помињања ‘републике БиХ’ стоји јасна намјера промјене облика државног уређења БиХ. То је превелика и озбиљна ствар, јер наводима у овој декларацији руши се комплетан Устав БиХ, уставно-правни поредак и систем на којима БиХ почива. Било која акција на реализацији тог плана била би противуставна, кажњива и, са политичког аспекта, имала би далекосежне посљедице – указао је професор Каран.

Он је упозорио да би овакав њихов концепт уређења БиХ укинуо Републику Српску и претворио је само у једну територију и ништа више од тога.

Архива