Програмом демографске обнове до сигурније егзистенције

24.09.2019 Актуелно

– Рекли смо да у наредних 10 година желимо да видимо помјерања унапријед – истакла је Цвијановићева и додала да резултати значе више становника, али и сигурнију егзистенцију породица у сваком смислу.

Цвијановићева је навела да је циљ великог националног програма демографске обнове у Републици Српској, не само да се рађа више становника, него да се задрже породице, да се младим брачним паровима олакша да дођу до стана, да држава помогне вишечлане породице и стимулише оне које нису вишечлане да то постану.

– Много активности нам предстоји на том плану – рекла је Цвијановићева за БХ радио један и подсјетила на већ постојећи програм путем Инвестиционо-развојне банке којим се младим брачним паровима омогућава да лакше и по повољнијим условима дођу до стана.

Према њеним ријечима, Влада Српске је субвенционисала каматну стопу, а измјеном правила пласмана могуће је стамбене кредите учинити још доступнијим младима.

Цвијановићева је навела да Влада Републике Српске ради на јачању привредне основе, стварању бољег амбијента за улагање, те да се пуно ради и на подстицању самозапошљавања младих, у чему је велика подршка Србије.

– Друга ствар је однос који постоји између Владе, пословне заједнице и синдиката да се повећају плате онима који су већ запослени и да се стварају претпоставке за ново запошљавање – рекла је предсједница Српске.

У свему томе, каже Цвијановићева, велику улогу има и реформа образовања.

– Хоћемо да образујемо кадар за који знамо да ће имати посао и да се извучемо из старе рутине. Дефинитивно морамо да имамо храброст да укинемо неке смјерове за које знамо да ће нам дјеца 20 година бити на бироу и да никада неће моћи добити запослење. Значи, прављење новог приступа између тржишта рада и образовања што ће за неколико година сигурно дати резултат – објаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, све то представља обиман програм који подразумијева активизам институција на више колосијека. „Сигурна сам да ће резултат бити ту“, закључила је Цвијановићева.

Предсједница Српске сматра да је много људи који тешко живе и који су незадовољни својим пословима, због чега одлазе.

Подсјећајући да се одраније одлазило за послом у иностранство, Цвијановићева је нагласила да је раније то било на неколико година, а да је сада случај да одлазе цијеле породице.

– Ви тиме губите своју демографску основу и то је узбуна за све владе у региону да се предузимају одређене мјере, да се обезбиједе бољи, стабилнији живот, а то значи више и боље плаћеног посла – додала је Цвијановићева.

Она је закључила да је задатак институција да изграде снажну средњу класу која може да има здрава и стабилна примања и може стабилно да планира за себе и своју породицу.

Архива