Инцко крши одредбе Устава БиХ и ставља се на страну антидејтонске резолуције СДА

16.09.2019 Актуелно

– Умјесто да се то и констатује, јер високи представник јесте тумач Дејтонског споразума, из саопштења доступног јавности видимо да се високи представник крије иза Савјета за провођење мира /ПИК/, који нема дејтонско упориште, као и да се и даље обрачунава са Републиком Српском – истакао је Додик упитан да прокоментарише одговор ОХР-а Срни у којем су навели да „свака измјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним у Уставу“, додајући да „Управни одбор Савјета за провођење мира константно потврђује неупитно опредјељење територијалном интегритету БиХ“.

Додик је указао да се у одговору ОХР-а види да они БиХ виде као државу састављену од два ентитета, али нигдје не помињу другу одредницу истог члана Устава, а она гласи и три конститутивна народа, чиме и сам високи представник крши одредбу Устава БиХ и ставља се на страну антидејтонске резолуције СДА.

– БиХ јесте државна заједница, а Република Српска је постојала и прије Дејтона и Устава БиХ, јер како би иначе могла бити потписница свих анекса Дејтонског мировног споразума, па и Устава БиХ. /Висоски представник за БиХ/ Валентин Инцко би морао да зна да је Република Српска већ у Женеви, прије дејтонске конференције, имала међународни субјективитет, што значи и прије Дејтонског споразума, и прије самог високог предсртавника, дакле и прије Валентина Инцка – подсјетио је српски члан Предсједништва.

Такође, Додик је подсјетио и на чињеницу да је Савјет за провођење мира, који се помиње и данас у саопштењу ОХР, самоорганизовано тијело које није предвиђено ни Дејтонским споразумом нити било којом релевантном резолуцијом Савјета безбјдности УН, па је мишљење ПИК-а само мишљење држава чланица самоокупљених у том тијелу.

– Паулина Невил Џоунс, некадашњи политички директор Министарства спољних послова Велике Британије, рекла је да је Савјет за провођење мира обична подвала, иако је у име Велике Британије учествовала у његовом самоорганизовању – истакао је Додик. 

Архива