Додик за Руски репортер: Улазак у НАТО без сагласности Срба – смртна пресуда за БиХ

03.09.2019 Актуелно

– Без учешћа Срба, земља је осуђена на пропаст. Вјероватно ће мене и моје истомишљенике покушати да уклоне како би радили са неким другим, али ја сам апсолутно убијеђен у снажну позицију цијеле Републике Српске. Јер, да су могли да нас заобиђу, већ би то учинили – рекао је Додик за Руски репортер.

Додик је рекао да БиХ не може ући у НАТО без сагласности Срба, те напоменуо да постоје процедуре према којима спољнополитичке одлуке доноси Предсједништво уз консензус.

– Не вјерујем у БиХ, у концепт њеног формирања, не вјерујем у њену будућност и нико овдје нема револуционарни план да се она укине, али једном ће на камену спотицања, било то питање НАТО или слично, она сама да се распадне – каже Додик.

Он је рекао да је Република Српска у потпуности одлучна да штити и јача свој уставни поредак и самосталност, свој посебан положај, те да се њеним грађанима вратила вјера, упркос притиску међународне заједнице и Бошњака који желе да јој смање аутономију и укину Српску.

– Ми нисмо друштво авантуриста, ма колико времена и снаге требало, наставићемо да се боримо политичким средствима. Увјерени смо да ниједна аутономија у свијету не би дозволила себи да нестане – оцијенио је Додик.

Он је истакао да се ситуација на нивоу БиХ усложила, као и унутрашњи односи, али да је Српска сада значајно сигурнија у себе, економска ситуација је стабилнија, иако су потребне инвестиције, али у цјелини све се креће у позитивном правцу.

Додик је рекао да се за формирање Савјета министара, који желе да претворе у владу, поставља додатни услов да се пошаље званично сагласност за ступање у НАТО, што су Срби одбили и ни у којем случају то неће прихватити, јер се никада формирање заједничких институција није условљавало нечим сличним.

Додик је рекао да је улазак БиХ у НАТО немогућ, те подсјетио да је Српска усвојила Резолуцију о војној неутралности, у којој је јасно рекла да не жели бити члан НАТО-а и да не намјерава да се креће у том правцу, те да неће да буде дио тог савеза због низа политичких, војних, економских и других разлога.

Што се тиче тврдњи да ће се економска ситуација побољшати уласком у НАТО, Додик је рекао да види шта се дешава у Хрватској, Црној Гори и другим земаљама региона које су ушле у Алијансу.

Према његовим ријечима, када је ријеч о војним разлозима, НАТО је бомбардовао Србе два пута без резолуције УН, што је била једнострана и криминална акција НАТО-а против Срба, која је нанијела огромне људске и материјално-техничке губитке у Српској и Србији.

– Срби као народ немају ниједан разлог да ту незакониту војну операцију амнестирају ступањем у НАТО. Нека су наши противници јаки и утицајни, а ми мали и слаби, али наша воља је да не желимо да им се прикључимо. Не желимо војну границу на Дрини – каже Додик.

Он је рекао да Русија став Српске о неутралности разумије, али да од Запада стиже ултиматум, а покушавају и да искористе структуру БиХ да наметну НАТО.

Додик је додао да је политички разлог зашто Српска не жели у НАТО тај што од тог чланства не види никакву корист, него губитак пријатеља, што не жели.

– Ситуација у свијету на глобалном нивоу се усложњава и већ се може разумјети у којем правцу иде. Сада ми ни на који начин не смијемо изгубити ниједног од наших партнера – истакао је Додик.

Додик је рекао да ништа доброг није испало од међународног мијешања у ствари у БиХ, те додао да је увјерен да је и сама БиХ, формирана у овом облику, као резултат Дејтонског споразума, била грешка.

– Неко је одлучио да створи БиХ, неку илузорну државу, која са посебном тврдоглавошћу доказује своју неспособност да опстане. То се види на примјеру када с представницима других народа потписујете споразум, који већ сљедећи дан не важи – додао је он.

Коментаришући изјаву америчког званичника Метјуа Палмера да ће се САД залагати за интеграцију БиХ у ЕУ и НАТО, Додик је рекао да је за чланство БиХ у НАТО потребно да он гласа за то, што се неће догодити.

– Наравно да то повлачи за собом масу проблема – рекао је Додик и подсјетио да га је САД већ ставила на списак непожељних особа, али да он није изабран да се брине о личном комфору, него да штити српске националне интересе, а да ли се свиђа некоме у Бриселу или не, то је питање за њих, а не њега.

Архива