Додик: Вјерујем да ће Хрватска имати обзира у вези са Трговском гором

25.09.2019 Актуелно

Говорећи о састанку делегација Хрватске и Словеније које би 30. септембра требале размотрити да ли ће на Трговској гори бити грађено одлагалиште, Додик је истакао да на основу мноштва неформалних контаката закључује да у Хрватској данас има много више разумијевања о том питању него прије годину дана.

– Одлука о томе не постоји, она тек треба да буде донесена, али имају приједлози да тако буде. Вјерујемо да ће Хрватска имати обзира према ставу БиХ. Сматрам да је Хрватима јасно да је то за БиХ неприхватљиво – рекао је Додик новинарима у Бихаћу.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ прије неколико мјесеци затражило од Хрватске да одустане од изградње одлагалишта на локацији уз раницу са БиХ, упутило писмо хрватским званичницима и тражило састанке.

– Одлука Предсједништва БиХ у том погледу постоји. Захваљаујем колегама у Предсједништву што су имали разумијевања за то питање, јер то не погађа само Србе или Бошњаке, него све људе на овим просотрима – каже Додик.

Он је рекао да нису имали ниједан састанак са представницима врха хрватске политике.

– Још на почетку мандата смо позвали /Колинду/ Грабар Китаровић у посјету БиХ, она се није одазвала и није нас позвала да посјетимо Хрватску. Знам да они имају негативан став према избору /Жељка/ Комшића у Предсједништво, сматрајући да је он подвала Хрватима и зато неће да му дају легитимитет у разговору с њим. Ми смо сви жртве због начина на који је Комшић изабран – навео је Додик.

На питање да ли ће 27. септембра бити у Новом Граду на протесту против изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, Додик је рекао да му није проблем да буде на протесту ако му то обавезе дозволе, те да већ сада протестује против те намјере.

Архива