Ковачевић: Додик успио да заштити Српску

06.08.2019 Актуелно

Портарол СНСД Радован Ковачевић рекао је за РТРС да српски члан Предсједништва и лидер СНСД Милорад Додик у јучерашњим разговорима у Сарајеву успио да заштити Републику Српску. Нагласио је да се Додик водио искључиво интересима Српске.

Он је истакао да је Српска све вријеме била свјесна да на исти начин на који њени грађани не могу да учествују у избору хрватског и бошњачког члана Предсједнишва БиХ, не може да утиче ни на избор партнера из ФБиХ када је ријеч о формирању Савјета министара.

– Дакле, њих бирају грађани у ФБиХ, односно друга два конститутивна народа у БиХ, Бошњаци и Хрвати, на исти начин на који су грађани Српске изабрали СНСД и нашу коалицију да представља Републику Српску у Савјету министара – каже Ковачевић.

Он је истакао да се све вријеме једна страна у ФБиХ, првенствено СДА, у преговорима служила једном врстом политичке уцјене.

– На ту уцјену нисмо пристали и на крају смо потписали споразум у којем стоји све оно што смо говорили све ово вријеме, а то је да је могућа сарадња са НАТО-ом, али да није могуће чланство БиХ у НАТО јер Српске на то не пристаје. Ту се наш став није промијенио и неће се промијенити – поручио је Ковачевић.

Он је одбацио тврдње функционера СДС-а Драгана Мектића да је Додик пристао на МАП.

– Мектић је недавно тврдио да су у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, у којем он сједи истовремено док је министар у Савјету министара и прима двије плате, потребна 42 посланика да би био формиран Савјет министара, а толико заправо има укупно посланика у Представничком дому. Он не зна колико посланика има у том дому. Дакле, недавно је доказао да не зна да броји и рачуна, а сада је показао да не зна ни да чита с обзиром на то да се у принципима које је Додик потписао МАП и годишњи национални програм не спомињу ниједном – каже Ковачевић.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да ће пут БиХ ка НАТО-у бити успорен у наредне три године, Ковачевић је рекао да је став Додика, СНСД-а и Српске да није могуће чланство, већ само сарадња са НАТО-ом.

– Он то може називати путем ка НАТО-у, а ми ћемо то назвати у складу са оним што смо једино потписали да ћемо да сарађујемо са НАТО-ом као и до сада, али тај пут не може да заврши чланством. Дакле, чланство у НАТО-у не, сарадња са НАТО-ом да. То је став Додика, СНСД-а и Српске – појаснио је Ковачевић.

Према њеоговим ријечима, Додик је инсистираа на року од 30 дана за формирање новог сазива Савјета министара јер се чека десет мјесеци да неко одустане од политичких уцјена и да уважи у Републику Српску.

– Дочекали смо послије десет мјесеци да неко уважи Српску, а ако се то не испоштује онда идемо у друге сценарије које смо раније најавили. Ти сценарији су потпуно јасни уколико неко настави са игнорисањем ставова и уставне позиције Српске. Република Српска не прави било какав проблем и жели да што прије на свим нивоима почнемо да радимо оно за шта су нас грађани бирали, да преузмемо одговорност и учинимо све да живот свих грађана буде бољи. То је наш императив – нагласио је Ковачевић.

Говорећи о подјели позиција у Савјету министара, Ковачевић је истакао да су добили оно што су од почетка тражили – да Српској припадну предсједавајући Савјета министара и три министарска мјеста.

– У свим тијелима СНСД-а је усаглашено, а добило је потврду и цијеле коалиције да је наш кандидат за предсједавајућег Савјета министара буде Зоран Тегелтија, а о осталим именима мораћемо да разговарамо детаљније. Имамо најбоље кандидате и сигурни смо да ће то бити и најбољи министри у Савјету министара – рекао је Ковачевић.

Архива