Шпирић: Дати шансу Споразуму, најављена рјешења не излазе из Дејтона

28.08.2019 Актуелно

– Треба дати шансу том споразуму, уколико се они којима су пуна уста БиХ још једном не буду поигравали тиме – рекао је Шпирић Срни.

Према његовим ријечима, уколико се опструкције наставе унедоглед, наравно да ће се морати тражити друга рјешења.

– Додик је рекао о којим се рјешењима ради и ниједно од њих није изван Дејтонског мировног споразума – нагласио је Шпирић.

Он је додао да политичке снаге из Сарајева које се поигравају споразумом о формирању власти морају да ставе прст на чело и да сви заједно треба да учине напор како би до 5. септембра Зоран Тегелтија био именован за предсједавајућег Савјета министара.

– Нови сазив Савјета министра треба да на своје сједнице стави сва отворена питања и тражи рјешења за њих. То је за мене логично и нормалан слијед, а уцјењивати сазив Савјета министара који још није изабран, нонсенс је који води БиХ у слијепу улицу – закључио је Шпирић.

Додик је рекао јуче да је спреман да се до 5. септембра појави у Предсједништву и да се ријеши питање формирања Савјета министара, те да ће у противном бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити размотрено питање преноса бројних надлежности на ниво БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је након јучерашњег отказивања сједнице Предсједништва да жели да вјерује да ће до 5. септембра, када истиче рок за реализацију споразума о формирању власти у БиХ, бити постигнут договор, али да се боји да је извјеснији сценарио који је најавио Додик.

Архива