Цвијановић: Ниједна држава ЕУ није успјела да се одбрани од миграната

30.08.2019 Актуелно

– Ако нам је за утјеху, у неком претходном периоду, прије него што су направиле праве блокаде ни европске земље нису биле кадре да то ураде иако имају систем, дакле јединствене спољне границе и Шенген и много правила који су управо усмјерена на контролу кретања да би она била слободна. Значи, ЕУ функционише на начин да сте на унутрашњем плану имали отворене границе, али зато је спољна јединствена граница морала да буде утврђена – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

То није случајно, додала је она, јер да је тако, не бисмо ни ми добијали мигранте који долазе са те јединствене спољне границе ЕУ.
– Свака држава има право да се штити, али насиље и дивљаштво не подржавам, постоје методе и начин да спријечите улазак и како да збринете оне који су ушли, у складу са законом и са међународним стандардима – нагласила је Цвијановићева.
Према њеним ријечима, не слаже се са кориштењем насиља у вези са мигрантима, као што је то недавно био случај у Хрватској, те нагласила да се употребљавају методе које нису у складу са нормалним цивилизованим нормама.

– Али није то једина ствар коју ми препознајемо у Хрватској. Имали смо прилику да чујемо реаговања из многих земаља, чланице ЕУ и неких других у вези са са мигрантима. Знам управо једну такву ситуацију везану за мигранте, уопштено гледајући постоје одређена кретања и појаве у Хрватској са којима се апсолутно не слажемо, осуђујемо их и мислим да још нису изашли из оквира рата и спровођења оних политика, а то је била политика мржње – нагласила је она.

Она је додала да за разилку од Хрватске, заговара политику у којој „треба да трпимо онолико да не би трпјели наши грађани, без обзира да ли су Срби, Хрвати, Бошњаци или други“.

– Ја то тамо не препознајем и видим када је ријеч о српској заједници, на који начин су били изложени разним малтретирањима, али исто тако са политичким ставовима са којима се апсолутно не слажем – нагасила је Цвијановићева.

Архива