Цвијановић: Џаферовићев концепт погубан по БиХ

27.08.2019 Актуелно

– Ваљда би било паметније да је од БиХ правио мјесто у којем би сви њени народи радо живјели, а не мјесто које би кад год они заплачу, бранили и чували странци – истакла је Цвијановићева, коментаришући изјаву Џаферовића који је рекао да је узрок свих данашњих проблема унилатерално настојање представника из Републике Српске да се спријечи пут земље у НАТО, односно да се не достави АНП у оквиру одобреног МАП-а.

Она је нагласила да Џаферовић, десет мјесеци након избора, блокира формирање власти на нивоу БиХ, настојећи да обезвриједи вољу бирача у Републици Српској.

– Није ваљда да нам Џаферовић поручује да је добро за Републику Српску и њене грађане да трпе самовољу политичког Сарајева и узурпацију њихових политичких права или да је добро да трпе финансијску штету од расподјеле индиректних прихода или блокирања различитих пројеката – пита предсједница Српске.

Она наглашава да је обавеза институција Српске да заштите грађане и Републику од малтретирања из Сарајева из којег се упорно и финансијски и политички настоји нанијети штета Републици Српској.

– Ми хоћемо да се поштују Устав и закони, наравно, а у Уставу јасно пише шта је чија надлежност. Џаферовић би требало да зна шта пише у Уставу и шта све на нивоу БиХ постоји, а што уопште не пише у Уставу. Па, каква је то онда правна држава и да ли је нормална – пита Цвијановићева.

Предсједница Српске наглашава да малтретирање у вези са формирањем власти на нивоу БиХ предуго траје, те да сваком стрпљењу дође крај.

– Шта ће грађанима држава у којој се формирање власти условљава измишљеним темама, а не бави се развојем? Или у којој се прича о суживоту, а не поштују се различитости или различити ставови – наводи Цвијановићева.

Она сматра да је на сцени апсолутна узурпација права грађана у Српској и спречавање да се кроз имплементацију изборних резултата проведе њихова изборна воља.

– И још нам, да ствар буде и гора, Џаферовић објашњава да је то добро за исте те грађане. Е, па, није нам добро и имамо право да се од узурпатора заштитимо – поручила је предсједница Републике Српске.

Архива