Крах структуралног дијалога у области правосуђа већа срамота ЕУ него БиХ

26.07.2019 Актуелно

– Крах тако важног процеса какав је структурални дијалог у области правосуђа је срамота БиХ, али је још већа срамота ЕУ која је покренула тај процес излазећи у сусрет потребама на које смо тада указали, а највише дефицитима које смо идентификовали у оквиру правосудног система и питања која смо требали тада да рјешавамо – истакла је Цвијановићева.

Она је изразила жаљење што након осам година мора да прогласи и званично да се зашло у ћорсокак и да је та реформа која је требало да се деси као резултат структуралног дијалога доживјела крах.

– То јесте срамота БиХ, али на њу смо такву навикли да се често срамоти и кад мора и кад не мора, али је то још већа срамота ЕУ, јер иза те реформе, иза тог процеса, стајала је тада висока представница Кетрин Ештон и сви остали пратећи људи из Европске комисије и из Службе за заједничке послове ЕУ – рекла је Цвијановићева на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Аном Брнабић.

Она је објаснила да већ годинама не функционише структурални дијалог и да нису позициониране све теме, нити се одредило према темама, које су биле пресудне за покретање таквог процеса.

– Ту је било ствари и по питању дефинисања одређених надлежности, реформи које мора да прође правосудни систем. Имали смо и конкретних питања која су се односила на стратегију за ратне злочине и многе друге ствари које су тамо наведене и раздвајање надлежности или јасније прецизирање ко, шта, како може да ради – рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила на то колико је било жалби што исти људи који донесу неку пресуду, касније одлучују о жалбама на ту пресуду.

Цвијановићева је указала да је правосуђе у БиХ такво зато што су га на тај начин тражили и реформисали странци, а да сада ти исти странци траже да се оно поново реформише, при чему је правосуђе превише важна ствар да би се експериментално томе прилазило.

– Морамо да га реформишемо не зато што то неко тражи, него зато што је нама тако нешто потребно и нашим грађанима и нашем бизнису. Потребно је да имате сигурност и правну сигурност која на жалост не станује у оквиру правног система тамо – закључила је Цвијановићева.

Архива