Неформирање Савјета министара утиче и на економску позицију Српске

13.07.2019 Актуелно

Вишковић је рекао новинарима у Источном Сарајеву да је Република Српска „преживјела и много горе ствари од неиспуњавања услова Међународног монетарног фонда у вези са формирањем власти на нивоу БиХ“.

– Био бих сретан да се данас формира и Влада Федерације БиХ и Савјет министара како би могли разговарати о неким значајним пројектима битним за све грађане ове земље. Овдје трпе грађани оба ентитета – рекао је Вишковић.

Он је одбацио тврдње појединих медија из ФБиХ да Република Српска наводно „вапи“ за новцем од Електропреноса, истичући да му је једини интерес у овој причи да се повећа поузданост снабдијевања електричном енергијом.

– То је наш новац и потребне су нам инвестиције да би енергетски потенцијали ове земље били стабилнији – рекао је Вишковић.

Премијер Српске је подсјетио да је у Вишеграду прије неколико дана изгорио трафо од 400 киловолти, па се сада струја произведена у Вишеграду шаље у Рајловац код Сарајева да се претвори на 110 киловолти и врати натраг у Вишеград.

– То значи по 250 километара у оба правца, због чега је поузданост снабдијевањем електричном енергијом тог краја врло упитна, посебно када се узму у обзир временске непогоде – упозорио је Вишковић.

Он каже да му се чини да то никоме у БиХ није важно, те да представници Републике Српске чине све што могу у Електропреносу како би то питање дошло у фокус.

– Познато је да блокада у Електопреносу постоји само због избора директора и да је таква ситуција јер не могу да се договоре Бошњаци и Хрвати. То питање потенцирам на сваком састанку са амбасадорима и представницима међународне заједнице – рекао је Вишковић.

Архива