Дио међународне заједнице са факторима из Сарајева и Српске покушава да елиминише СНСД

31.07.2019 Актуелно

– Они сматрају да ће тиме постићи нешто посебно за БиХ или да ће то бити удар на власт у Српској. Већ су испробали такву ситуацију у претходне четири године и видјели смо да нема ништа од тога и да је потпуно успорен развој када изаберете мањину. Нажалост и сада су то покушали, иако настоје да се сакрију иза приче да је СНСД крив што нема власти – рекао је Радмановић.

Он је појаснио да се на нивоу БиХ не може конституисати власт без СДА, имајући у виду број њених посланика, али и да је јасно да они у овој фази нису жељели да формирају власт.

– Све остало је произвољно оптуживање неког другог. СНСД је већ првог дана рекао да је спреман да преузме одговорност на нивоу БиХ јер је побједник у српском бирачком тијелу и у Републици Српској, кандидовао је човјека за предсједавајућег Савјета министара, али други то једноставно нису дозволили – нагласио је Радмановић.

Коментаришући спекулације да се спрема нова већина која би га смијенила са позиције члана Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Радмановић је рекао да су то објавили неки медији и да је интересантно да су сви из Српске.

Он је истакао да је у парламентарној демократији сасвим логично да предсједник парламента буде из најјаче политичке партије, а посебно ако је то човјек који је освојио и највећи број појединачних гласова.

– Некима то смета и на тај начин покушавају да покрену процедуру формирања Савјета министара са другом већином. Ако би се правила нека друга већина на нивоу БиХ са мањином из Српске онда је први потез смјена члана Колегијума. Видјећемо шта ће се у вези са тим дешавати у септембру, али СНСД остаје партнер уколико неко жели да БиХ направи искорак према ЕУ. Уколико то не жели онда може бирати међу изборним губитницима – поручио је Радмановић.

Говорећи о ситуацији да ће предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић ускоро по систему ротације постати и предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Радмановић је оцијенио да је то парадокс.

– Тај парадокс да су људи истовремено и народни посланици и у извршним органима, односно да сами себи подносе извјештаје и оцјењују сами себе није могуће видјети у другим демократским земљама. У Представничком дому је пет посланика који су у извршној власти на нивоу БиХ и међу њима је и Звиздић. Парадокс постаје већи 6. августа када Звиздић треба да преузме предсједавање Представничким домом. Практично се дешава нешто што нисмо видјели нигдје у свијету да је једна личност на челу парламента и извршног органа којег тај парламент бира – каже Радмановић.

Он је појаснио да су такве ситуације виђене у демократским земљама када брзо долази до промјене власти и то је период кратких техничких мандата.

– Ово није ни технички мандат, а поготово није кратак. Тачно је да је Изборним законом предвиђено да се у периоду док се не формира нова власт може обављати и једна и друга функција, али је истовремено Устав БиХ прописао да је раздвојена законодавна и извршна власт. Устав би требао да буде `старији` и тако је у свим земљама. То показује да улазимо у непримјерену ситуацију као што је и ова да они који су изборни губитници и које народ није изабрао хоће да буду власт – рекао је Радмановић.

Према његовим ријечима, све што се догађа на заједничком нивоу враћа БиХ корак назад од европског пута за који се сви залажу.

– Умјесто да инсистирамо на томе и на том путу налазимо рјешење за убрзани развој, ми се бавимо оваквим стварима. Ипак, надам се да ћемо послије годишњих одмора, које већина није заслужила, у септембру ово завршити на најбољи начин, да ће изборни побједници конституисати власт на нивоу БиХ и да, иако са закашњењем од годину дана, можемо направити искорак на европском путу и за бољи живот грађана – нагласио је Радмановић.

Комнтаришући изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је да је БиХ врло нестабилна и да је под контролом милитантног ислама, те оштра реаговања која су услиједила из Сарајева, Радмановић је рекао да је непотребно хистерично реаговати на изјаву предсједника сусједне земље, поготово што је она у првом дијелу потпуно тачна.

– БиХ јесте нестабилна земља. Упитан је други дио изјаве у којем говори о томе да је доминантна политика исламског фундаментализма и он јесте вишак. Али, никада не треба реаговати према сусједима тако жестоко као што су урадили чланови Предсједништва БиХ /Жељко Комшић и Шефик Џаферовић/ јер то ствара лоше односе са земљом са којом имамо и највећу робну размјену и најдужу границу, а Хрвати су у БиХ конститутиван народ – истакао је Радмановић.

Архива