Изетбеговић злоупотријебио процедуру

24.06.2019 Актуелно

– Он је то урадио без процедура које су предвиђене за сазивање сједнице Дома народа парламента БиХ. Морају Бошњаци да разумију, уколико хоће да буду формиране све институције, да је потребно формирати Савјет министара да би се могли бавити свим питањима, па и оним о НАТО-у – рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да Бошњаци желе да условљавају, односно прије формирања Савјета министара да буде ријечи о питањима у вези са НАТО-ом.

– То неће проћи. Видљиво је да БиХ има огроман проблем везан за све ово и губи међународни значај. Неименовање делегација за Савјет Европе свакако је нешто што иде на штету БиХ, јер многи у свијету говоре о томе како је БиХ неуспјешна земља – додао је Додик.

Он је нагласио да амбасадори земаља Квинте покушавају да детерминишу односе у БиХ и врате међународно присуство.

„На сједници Предсједништва БиХ сам јасно рекао да ово не долази у обзир и да немају шта да траже овдје. Њихово учешће је спекулативно и није било у интересу три народа. Стварати имагинацију која треба да произведе БиХ коју они замишљају, показало се неуспјешним“, каже Додик.

Према његовим ријечима, само на бази консензуса може се градити БиХ.

– Уколико Бошњаци игноришу легитимне представнике других народа, сигурно је да урушавају цијелу БиХ. Уколико се овако настави БиХ неће бити – рекао је Додик.

Он је још једном позвао све у БиХ на договор и формирање Савјета министара.

– Формирајмо Савјет министара и парламент и у предвиђеним процедурама покушајмо рјешавати одређена питања, па и питање НАТО-а. Имамо политику Републике Српске која је за војну неутралност док друга два народа желе чланство. Међутим, од садашње генерације представника Српске нико не може очекивати да промијени приступ политици придуживања овом савезу од онога који има Народна скупштина, а то је војна неутралност – категоричан је Додик.

Он је поновио да од Републике Српске не зависи да ли ће бити формиран Савјет министара и функционисати парламент БиХ, него од оних који су помислили да условљавањима могу нешто постићи.

Архива