Додик разговарао са Србима у Мађарској – Будимској епархији 50.000 евра

18.06.2019 Актуелно

Након састанка са представницима Срба у Будимпешти, делегација је посјетила Сентандреју, и центар будимске епархије.

Јачање веза – основна је порука састанка Милорада Додика са представницима Самоуправе Срба у Мађарској. Додик их је упознао са политичком ситуацијом. Указао је да је Република Српска једина у БиХ самоодржива и да једина има стабилну власт.

– Они нас веома цијене. То што Република Српска успијева да у свим овим временима, а можда то они најбоље разумију, оспоравања, притиске који су огромни овдје, она је успјела очува своју територију, свој народ, институције, љубав према Српској и жељу да она буде још боља и успјешнија – рекао је Додик.

Оно што су данас могли да чују Срби у Мађарској, сутра ће чути мађарски премијер Виктор Орбан. Циљ је упознати га са политичком ситуацијом, најавио је Додик.

– Биће ми занимљиво да чујем на који начин он види развој ситуација. Фокус ће бити на билатералним питањима. Ми желимо да охрабрио инвеститоре из Мађарске да улажу у Српску. Српска је мјесто које шаље добродошлицу мађарским инвеститорима. Радићемо на томе да видимо како заједно можемо то да урадимо. Искуство које Мађарска има је заиста важно. Премијер Орбан упорно овдје побјеђује и има подршку свога народа, без обзира што неки из Брисела покушавају да оспоре, или чак да суспендују из Савеза народних странака Европе његову политичку партију – навео је Додик.

У порти цркве Светог Ђорђа данас су договаране је могућности отварања Представништва Републике Српске у Будимпешти, од којег би корист имали и грађани Српске, али и Срби у Мађарској. Њима посјета Милорада Додика много значи, и очекују и да ће се нека њихова питања наћи на дневном реду сутрашњег састанка, рекао је Љубомир Алексов представник Срба у мађарском Парламенту.

– Ова посјета је веома значајна за нас и нашу заједницу. Како је наш прота рекао ово је историјска посјета, а надам се да ће отворити још низ могућности и сарадње – истакао је Алексов.

Малобројну али добро организовану српску заједницу у Мађарској окупља СПЦ али и школа Никола Тесла коју похађа преко 600 ђака, дјеце и забавишту,основној школи и Гимназији. И Република Српска ће стипендирати неколико својих ђака у овој школи. То је једина школа у Европској унији на српском језик а њени ђаци без проблема могу да упишу Сорбону или било који други универзитет у Европи, изјавила је директорица школе Јованка Ластић.

– Јер дјеца са нашом дипломом под истим условима конкуришу на Сорбону у Паризу, као и било који Француз – додала је Ластићева.

Радо ће се овдашњи Срби одазвати позиву да посјете Бањалуку и Републику Српску рекао је Борислав Рус предсједник Самоуправе Срба у Будимпешти.

– За нас је важно да у сусједству у региону Срби који живе знају и да чују за нас и на основу тога могу видјети наше проблеме, чиме се бавимо и како опстајемо – навео је Рус.

Додик је дао интервју и мађарском радију на српском језику. Присуствовао је литургији у цркви Светог Ђорђа која датира из 1733. у богатој историји овог храма, вјерници истичу и детаљ на храму – таблу са нивоом воде у поплавама 1838.године.

Сент Андреја код Будимпеште од велике сеобе Срба 1690.године до данас је центар српске духовности, културе и традиције .

Ту је смјештено и сједиште Будимске епархије у којем је епископ Лукијан угостио предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

– Ово је јубиларна година, осам вијекова аутокефалности и самим тим посјета Додика је тим значајна. Јер како ми славимо у Сент Андреји тако славите и ви – истакао је еписком Лукијан.

Додик је из Бањалуке донио добре вијести – донацију Владе Српске од 50 хиљада евра Будимској епархији.

– Као што је рекао и сам владика, захваљујући Мађаркој успјело се да се реконструише и учитељска школа која је претворена у музеј и ово ће трајно свједочити о нашем присуству и то је веома важно. Република Српска зна за Сант Андреју. Овдје долазе наши ђаци на ескурзијама – рекао је Додик.

Владика је делегацију из Српске провео кроз Сент Андреју, СПЦ и црквени музеј. Додику је уручио медаљу, а гостима живописно објашњавао занимљивости.

Сент Андрејци су увијек важили за вјеште трговце, а кажу да је овај град саградило правило да од сваког промета имају право да зараде четири одсто. Радили су и саградили.

Тако и данас. Реновиран је црквени музеј који чува културно и вјерско благо.

– Најстарија је икона из XVI вијека. Имамо предмете и из XV вијека, дакле далеко и прије велике сеобе. Највише материјала имамо из XVIII вијека – Коста Вуковић.

У Сент Андреји али и у Будимпешти Срби су на своју традицију поносни, а поред Србије и за Републику Српску кажу да им је матица.

Архива