Србима ускраћено уставно право на легитимно представљање

22.05.2019 Актуелно

 

„Политичко Сарајево заробило је политичка права Срба и не дозвољава да, према Уставу, буду легитимно представљени у институцијама БиХ. То се дешава осам мјесеци и то је јасна порука српском народу да су они у том погледу спремни да раде са неадекватним и нелегитимним представницима Срба у Сарајеву, а не са онима које бира српски народ“, изјавио је Додик новинарима након састанка са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим.

Додик је истакао да су Србима закинута уставна права и да нико у Сарајеву не треба да им даје та права јер им је то дао Устав.

„Ми ту лекцију полако учимо, сазријевамо и ми ћемо се понашати у складу са тим да су ускраћена права српском народу на политичко представљање на нивоу БиХ како је то предвиђено Уставом“, поручио је Додик.

Према његовом мишљењу, БиХ је данас даље у формирању Савјета министара него што је то раније била јер нема помака са бошњачке стране.

„Увијек се покушава нешто наметнути, па да српска страна треба да се одреди према томе, па ми треба да одговарамо за оне ствари које они смисле да би требало да се ураде. Бошњаци стално својим калкулацијма износе нека нова питања. Примарно питање је формирање власти, а сва остала су техничка питања“, категоричан је Додик.

Он је подсјетио да се СДА представила као мјесто окупљања бошњачких политичких снага и да су са њима договорени принципи који се односе на поштивање уставности и законитости, те на потребе уважавања ставова свих, и ту не постоји некакав проблем.

„Мјесецима нас бошњачка страна малтретира хоће ли неко или неће у власт, зашто неће. Све су то њихове игре које се нас не дотичу. Полазимо од претпоставке да овђе нико никоме не може ништа наметнути. Ми немамо ниједан услов“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је из разговора са лидером ХДЗ-а БиХ схватио да се сада још више усложнила ситуација око формирања федералних структура власти након иступа предсједника Демократског фронта Жељка Kомшића.

Додик је категоричан да му не пада на памет да са Kомшићем разговара о формирању власти.

„Kомшић није релевантан у том погледу. Његов проблем је како ће се договорити са Изетбеговићем“, констатовао је Додик.

Додик је упозорио да БиХ лоше стоји на европском путу и да није добро што БиХ губи капацитираност код ЕУ.

Архива