Прича о МАП-у смишљено покренута из Сарајева

16.05.2019 Актуелно

Он је напоменуо да је већ мјесецима познато да је СББ дио владајуће коалиције, да су све вријеме очигледно синхронизовано одуговлачили, те подсјетио да је већ код првих разговора тражено министарство безбједности за лидера СББ-а Фахрудина Радончића.

„То говори о томе да је манипулација у том погледу смишљена, мада мени није јасно шта је циљ и зашто је то добро што они седам мјесеци онемогућавају примјену резултата избора“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да је то одуговлачење на штету БиХ, која је за ово вријеме изгубила делегацију у Савјету Европе, да парламент не ради, а да је само Предсједништво БиХ настојало да ријеши нека питања.

„Европа је веома јасно рекла да нема услова за формирање власти. Дакле, МАП није услов за формирање власти“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, МАП би требало да буде заједнички програм, јер не постоји национални, ни државни.

„То је направљено од претходног министарства, ту је свашта предвиђено, између осталог, реформа полиције, обавезе које се траже су потпуно урушавање уставних права Републике Српске, то се наравно није могло прихватити“, навео је Додик.

Додик је навео да тиме што се преда план, то значи да сте опредијељени за пут ка чланству у НАТО, те поновио да Српска јесте за сарадњу са НАТО-ом, али не жели чланство.

Он је рекао да позива НАТО да се направи план неке сарадње у оквиру Партнерства за мир и договори шта би могло ове године да се ради.

„Ако се ишта пошље према НАТО-у мора да садржи реченицу да то није одлука о чланству, нити преферира чланство, нити прихватање МАП-а, да се не би могло спекулисати“, истакао је Додик.

Архива