Додик-Штрахе: Аустрија подржава војну неутралност БиХ

13.05.2019 Актуелно

 

– Аустрија је чланица Европске уније, али није чланица НАТО-а и мени је било значајно да објасним разлоге због којих БиХ треба да остане војно неутрална. Свако сврставање може само да нам штети – рекао је Додик новинарима након састанка са вицеканцеларом Аустрије Хајнц-Кристијаном Штрахеом.

Додик је истакао да ће Аустрија подржати пут БиХ ка ЕУ и да између двије земље нема отворених питања.

Према његовим ријечима, економска сарадња са Аустријом је веома широка, а разговарано је да на нивоу министарстава буде успостављена додатна сарадња да би били реализовани пројекти у области инфраструктуре и енергетике.

Додик је рекао да је обавијестио Штрахеа да се у БиХ враћају људи који су били у редовима терористичке организације „Исламска држава“ и да је то реалан проблем којим треба да се позабаве, те да се у БиХ формира нова траса за долазак миграната за чије прихватање БиХ нема логистику.

Штрахе је рекао да је на састанку разматрано питање војне неутралности коју аустријске власти подржавају.

– Разматрали смо и питање војне неутралности коју потпуно подржавамо. Ми Аустријанци имамо потпуно разумијевање за то и то је веома значајно за спречавање конфликата у будућности – рекао је Штрахе.

Он је истакао да га са Додиком повезује дугогодишње пријатељство, али је важно да су размијенили мишљења у вези са привредном сарадњом и другим важним питањима као што су миграције.

– Разматрали смо сарадњу на подручју инфраструктуре, али и друга питања као што је безбједносна ситуација и могућа сарадња нарочито у погледу обезбјеђења спољних граница – рекао је Штрахе.

Он је нагласио да Аустрија подржава пут БиХ ка ЕУ, као и прикључење цијелог простора југоисточне Европе.

Додик је позвао Штрахеа да посјети Сарајево и Бањалуку, што је он прихватио, али термин посјете још није прецизиран.

Архива