Додик: Инцко нема велики утицај у БиХ

09.05.2019 Актуелно

Упитан да ли очекује да ће бити промјена у БиХ, након што је Инцко добио охрабрење на сједници Савјета безбједности УН да може да смијени кога хоће, Додик је рекао да је вријеме таквих смјена прошло.

– Не може да смијени никога, то је прошло вријеме. Шта ако неког смијени, а ми кажемо „не долази у обзир“ и шта ће онда. То није била одлука Савјета безбједности, то је задњи покушај ових који су покушали да направе систем који су они замислили у БиХ и сада га упорно бране, па и силом – рекао је Додик за РТС.

Он је нагласио да у Српској та пракса неће проћи и подсјетио да се свака смјена функционера мора објавити у Службеном гласнику Српске да би било валидно, те шта ће се десити ако они не објаве то.

– Шта ће онда? Научили смо већ десет година да он не смије ништа да уради. Нека проба. Инцко је икебана која служи за препадање тамо неких или лаковјерних да помисле да он нешто може да уради – рекао је Додик.

Додаје да су то стерилни међународни напори да се пружи подршка БиХ, да се стално говори да нема разграничења Београда и Приштине, јер би то било лоше за Републику Српску, која би могла да повуче потез одвајања.

– Неће да примјете да смо се ми опредијелили за подршку Србији. Ако Србија направи договор са Приштином, ми ћемо то подржати. Ако неко мисли да ће политиком игнорисања Србије и њених захтјева за компромисом одвојити трајно оно што се зове Косово, онда се грдно варају – навео је Додик.

Архива