Цвијановић: Јасеновац – симбол геноцида и огромна историјска рана

05.05.2019 Актуелно

– Страдање које се овдје десило више је од геноцида, а ни правна, ни морална терминологија не познају примјерену квалификацију за злодјела, нељудскост и свирепост метода којима су вршене егзекуције или за идеолошко-политички концепт који је иза тога стајао – рекла је Цвијановићева у обраћању присутнима у Доњој Градини.

Она је истакла да се страхота ових злочина не огледа само у застрашујућем броју невиних жртава које су убијене на најсвирепији начин, већ и у чињеници да се радило о институционалном, унапријед планираном геноцидном пројекту Независне Државе Хрватске /НДХ/, чији је крајњи циљ био физичко уништење српског, као и јеврејског и ромског народа.

Цвијановићева је напоменула да ће у историји остати забиљежено да су се чак и по злу чувени нацисти згражавали над методама које су усташе примјењивале током масовних егзекуција у логорима смрти, али и за вријеме бројних других крвавих похода.

Историчари тврде, нагласила је Цвијановићева, да је по свирепости и бруталности Јасеновац био далеко гори од Аушвица и других логора смрти у Европи током Другог свјетског рата, као и да су једино на простору НДХ постојали логори за дјецу.

Она је подсјетила да су у јасеновачком систему логора смрти дјеца убијана на најмонструознији начин, нека спаљивана, многа поклана, а многа су нашла смрт у ријеци у коју су бацана увезана по неколико њих у џаковима.

Цвијановићева је указала да врхунац свирепости и монструозности представља управо Јасеновац настао на страницама мржње, болесне, мрачне идеологије и концепту истребљења, који су данас за нормалног човјека непојмљиве, али упозоравајуће ствари.

– Јасеновац је, као мјесто најмасовнијег страдања Срба у Другом свјетском рату, симбол геноцида и огромна историјска рана која никада неће до краја зацијелити, јер прича о Јасеновцу деценијама није вјеородостојно испричана, жртве нису добиле правду коју заслужују, а ни ово стратиште није добило потребну међународну пажњу – нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да ће на основу договора предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика владе Србије и Републике Српске заједнички финансирати изградњу спомен-подручја и меморијалног комплекса у Доњој Градини, која је била највеће стратиште јасеновачког логора смрти, што ће значајно допринијети његовању културе сјећања и промоцији истине.

Предсједник Српске је напоменула да се, када се прича о Јасеновцу и Доњој Градини, истовремено говори и о Јадовну, Пребиловцима, Дракулићу, Шарговцу, Мотикама, Гаравицама код Бихаћа, о Старом Броду и Подрињу, као и свим другим мјестима крвавих и застрашујућих усташких похода.

Ова, и многа друга мјеста тешких страдања, додала је она, служила су као деценијска опомена, али и линија одбране од нове голготе која је пријетила деведесетих година.

Цвијановићева је подсјетила да је огромна цијена плаћена за слободу и у протеклом рату, али је напоменула да би била и много већа да није било Републике Српске због чега је важно чувати и јачати њене институције, а у оквиру БиХ очувати баланс потребан за нормалну коегзистенцију и сарадњу.

– Ми данас живимо у слободи и имамо Републику Српску. Мир, стабилност и развој су наши главни политички циљеви. Желимо да сарађујемо са свима и да нашој дјеци и будућим генерацијама оставимо боље услове за живот и вријеме које ће бити мање бременито од времена у којем су живјеле наше и раније генерације – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, историја овог простора је препуна црно-бијелих перцепција, искривљених слика и наметнутих стереотипа о кривцима и жртвама и, нажалост, данас постоји велико неразумијевање и у БиХ и о БиХ, али је обавеза да се говори језиком истине, памти прошлост и поштују жртве да би се одговорније градила будућност.

– Масовни и стравични злочин који се овдје десио додатно нас обавезује у Републици Српској да чувамо и бранимо слободу, да изграђујемо наше институције и развијамо наше друштво – нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је захвалила предсједнику Србије Александру Вучићу, Народној скупштини и Влади Србије, јер заједно са Српском обиљежавају важне датуме из прошлости, али и за подршку коју Србија пружа општинама у Републици Српској кроз финансирање различитих пројеката.

Она је захвалила и предсједнику Владе Србије Ани Брнабић која је и данас у Доњој Градини, присутним амбасадорима, драгим пријатељима из Израела и свим окупљенима.

– Важно је да смо заједно и онда кад тугујемо и онда кад славимо и да сваког дана заједно корачамо у будућност. Желим нашој дјеци и оној дјеци која ће тек бити рођена мирну, стабилну и просперитетну Републику Српску – истакла је Цвијановићева.

Архива