Додик: Са папом о усташким злочинима над Србима

25.04.2019 Актуелно

– То је једини простор у свијету, гдје је био дјечији логор. Историја прије тога није забиљежила да је био концентрациони логор за дјецу. Српска дјеца су тамо скупљана, нека су убијена, нека прекрштена и није било расељавања, ту је било – или си убијен или прекрштен – рекао је Додик за Спутњик.

Додик је рекао да ће папу обавијестити и о планираној градњи монументалног спомен-парка јасеновачким жртвама у Доњој Градини, те да је то заједнички пројекат Српске и Србије.

– Нити ћемо заборавити, нити опростити, али сигурно српски народ није онај који ће покушати да се освети за то – рекао је Додик, који ће се са папом и његовим државним секретаром састати у петак, 26. априла.

Додик је напоменуо да БиХ има уговорни однос са Ватиканом и Српском православном црквом, али не и са Исламском заједницом, јер они траже много већа права, те истакао да Предсједништво БиХ неће донијети одлуку којом би то прихватило.

– Они покушавају да нам наметну та правила, али Предсједништво БиХ неће тако одлучити – поручио је Додик.

Он каже да ће и о томе, вјероватно, бити разговарано током посјете Ватикану, као и о дешавањима у свијету, попут терористичког напада на Новом Зеланду јер и сам папа Фрањо промовише снажно сарадњу и мир.

Говорећи о информацији да је у Сарајеву отворен британски штаб за борбу против „малигног утицаја Русије“, Додик је нагласио да малигни утицај на овом подручју имају Британци, који наивно вјерују да ће тако сузбити привржености Русији српског народа.

– То је немогуће, то је глупост, илузија и само трошење пара и убацивање још више неразумијевања између нас Срба и Британаца, који су овдје упорно присутни и радили су против српског држаног и националног интереса – истакао је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Он каже да тај британски обавјештајни центар у Сарајеву, који води муслиман, евидентира оне који су наводно промотери руског утицаја.

– Они имају проблем са једном чињеницом, а то је да српски народ истински осјећа братство и приврженост Русији. Не можете ући у мозак сваког човјека да то промијените – истакао је Додик.

Он је поновио да нема никаквог малигног утицаја Русије, да је то је потпуна грешка.

– Знамо имена тих људи и „наших“ људи из БиХ који то раде. Знамо да је други центар у Подгорици, трећи који се бави питањима на Балкану је формално речено у Тирани, а нико наиван не може да искључи могућност да је то раширено и у Београду – сматра Додик.

Он је додао да никада неће заборавити чињеницу да је британска влада предложила да се Срби прогласе геноцидним.

Говорећи о БиХ, Додик је истакао да је то земља која тешко функционише због немогућности базичног договора, те да се често сјети ријечи Иве Андрића – „Када уђете у БиХ, тамо престаје логика“.

Према Додиковим ријечима, Бошњаци желе да доминирају, без обзира на уставни поредак и изборну структуру, али већ годинама то не може јер је Република Српска свјесна својих права према Уставу.

Он је поновио да Република Српска јасно рекла да жели да буде војно неутрална, да не жели у НАТО, који је у протеклом рату стао на страну Бошњака и Хрвата, а против Срба, који је бомбардовао Српску, због чега сада трпи посљедице од осиромашеног уранијума.

Архива