Додик: Постигнут споразум и формирана тијела за заједничко дјеловање до 2022. године

18.04.2019 Актуелно

– Споразум садржи принципе на којима се формира савјет коалиције и начин на који он ради. Обавеза је састајање једном у три мјесеца, а биће формирана и комисија техничког карактера коју ће чинити генерални секретари или извршни припадници партија. Она ће се бавити свим оперативним питањима и служити за припрему сједница савјета – рекао је Додик новинарима на Мраковици у паузи састанка лидера и високих функционера СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НДП-а.

Он је додао да ће савјету предсједавати СНСД који сазива сједнице, а то може учинити и на приједлог чланица.

Додик је навео да је утврђен проценат учешћа у власти сваке од чланица на разним нивоима власти, гдје је једини критеријум био број посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Према његовим ријечима, СНСД има 53,57 одсто, ДНС 14,29 одсто, СП 12,50 одсто, Демос и Уједињена Српска по 7,14 одсто и НДП 5,36 одсто, а сви скупа чине више од двије трећине у Народној скупштини Републике Српске.

– Договорили смо се да до 15. маја у складу са овим процентима направимо први анекс везано за овај споразум који ће тачно утврдити шта којој партији припада – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је СНСД у коалцији са ДНС-ом и СП-ом имао 70 одсто учешћа у власти и да је свјесно приступио томе да смањи своје учешће прихватајући друге.

– Али за нас је увијек била важна политика, а резултат тога су најснажније институције Републике Српске и најснажније представљање Републике Српске на нивоу БиХ – додао је Додик.

Он је оцијенио да су међусобни односи унутар коалиције релаксирани и стабилни и да су странке спремне за рјешавање отворених питања.

Састанку присуствују лидери СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НДП-а Драган Чавић и Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Присутни су и високи функционери ових странака Жељка Цвијановић, Лука Петровић, Драгутин Родић, Слободан Протић, Споменка Стевановић, Војислав Глигић и Костадин Васић

Архива