Додик: Потребна пуна истина умјесто интерпретације догађаја у Сребреници

13.04.2019 Актуелно

– Сребреница и страдање у том крају од нас траже само да установимо чињенице, на основу којих ћемо са сигурношћу моћи да кажемо да коначно знамо пуну, а не фрагментарну истину о страдању у том дијелу Подриња – рекао је Додик поводом завршетка међународне научне конференције о Сребреници у Бањалуци.

Додик је истакао да позивање на судске пресуде и извјештаје који третирају седам дана јула 1995. године, а претендују да буду истина, није ништа друго него позивање на заташкавање цијеле истине.

– Ми више од 20 година слушамо интерпретацију догађаја без свих чињеница, чиме се у потпунисти остварује Ничеова тврдња да не постоје чињенице, већ само интерпретације. Чињенице до којих се дошло до сада, а тичу се Сребренице, нису у функцији истине, већ управо у функцији интерпретације. И ми се све вријеме бавимо интерпретацијама у које је уграђен нечији интерес, јер неко има интерес да то тако буде интерпретирано – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, једну интерпретацију као истину може да прикаже само онај ко има медијску, финансијску и војну моћ.

– Тако је Сребреница постала и направљена као удуржени међународни подухват у којем су унапријед у функцији интереса моћних одређени и кривци и жртве. Зато је истина о страдању Срба ужасна и тешка јер креатори пројекта Сребреница немају интерес да се о томе говори, те чињенице нарушавају њихову интерпретацију која је опет у функији њиховог интереса. Зато никада не смијемо одустати од утврђивања чињеница о пуној истини о томе шта се дешавало у Сребреници и око ње, не само седам дана јула, већ од 1992. до 1995. године – каже Додик.

Он је поручио да је неопходно утврдити све догађаје на том подручју од 1992. до 1995. године, никако не бјежећи и од чињеница које ће показати да је тамо почињен злочин и над муслиманима.

– Али то мора бити докуметовано на озбиљан начин, онако како то раде људи из науке на свим просторима бавећи се оваквим темама. Тек када дођемо до истине, али цијеле истине, која ће почивати на чињеницама, доћи ће тренутак да се сви суочимо са злочином у Сребреници, и над Бошњацима али и над Србима. Док се то не деси, Сребреница ће и даље бити предмет бројних манипулација које на крају изнова понижавају жртве, ма из ког народа долазиле – нагласио је Додик.

Архива