Додик: Пола сата смо закаснили да похапсимо британске специјалце

25.04.2019 Актуелно

– То је као у Ђекни. То је Босна и Херцеговина у којој је веома тешко успоставити функционисање због немогућности базичног договора, због концепције како је направљена, тако да је стално у неком ишчекивању – истакао је у интервјуу за Спутњик Додик.

Он је додао да је формирање власти само дио неке врсте камуфлаже која треба да потврди да се нешто ради.

– И овај пут се виде различите политичке амбиције, Бошњака који би хтјели да доминирају у свим процесима, па и у процесима формирања власти, без обзира на уставни поредак или на изборни закон и изборну структуру, каже Додик.

Бошњаци, додаје Додик, покушавају да се наметну као најважнија нација.

– Овај пут то не може. Република Српска је свјесна свог положаја и својих права на нивоу БиХ и ништа не очекујемо да нам Бошњаци дају, него очекујемо да оно што припада Српској, Србима, а у уставу пише да Српска бира једну трећину министара. Од девет, то је три. Према томе, нама нико ништа не треба да да – ми то имамо загарантовано Уставом – наводи он.

Разлог који се наводи за одбијање да се формира Савјет министара је МАП.

– МАП, тај план за приступање НАТО. Онда они нама кажу да то није учлањење у НАТО. Али тамо пише да је то план за приступање. Па шта је онда то? Ако сте у првом кораку одлучили да идете тамо, у трећем кораку ће вас питати што сте одлучили да се крећете ка томе. Српска је јасно рекла и ми не калкулишемо тим ставом, Србија је војно неутрална. Бошњаци инсистирају на НАТО, као да је питање избора или потврђивање Савјета министара ствар одлучивања о НАТО. То нигде не пише. Ми са НАТО имамо сарадњу у оквиру Партнерства за мир, имамо сарадњу у оквиру ИПАП и ту се одвијају многе од тих активности. И у овом тренутку Српска уопште није спремна да поставља питање даљих институционалних или уговорних јачања са НАТО, имајуц́и у виду наше опредјељење о војној неутралности – објаснио је Додик.

На новинарско питање о постојању британског штаба за борбу против „малигног руског утицаја“ у Сарајеву те 40 британских специјалаца који су дошли „по задатку“ Додик је казао да су „они су били задужени да се боре за своје фаворите на изборима, а то нисам био ја“.

– Па ипак сам прошао. Дакле, ни они носу свемогући. До нас је овдје, ми им превише дајемо значаја. Ако већ знамо да су овдје, онда се томе треба супротставити. Ми смо у то вријеме јурили те људе – испричао је Додик.

Он је казао да су у Бањалуци закаснили пола сата да покупе неколико британских специјалаца.

– За пола сата су нам отишли, иначе бисмо их похапсили. Сада знамо и не треба сумњати у то што ми знамо. Британци наивно вјерују да ће на тај начин покушати да се сузбију осјећаји овог народа према Русији. То је немогуће, то је глупост! То је илузија; то је само трошење пара и покушај убацивања још више неразумијевања између нас Срба и Британаца који су овде упорно присутни. Овај пут, формирали су обавјештајни центар, који води Муслиман у Сарајеву. Они наводно имају намјеру да евидентирају оне који су промотери руског утицаја, желећи да покажу да је то све организовано и да неко сваки дан добија неке задатке, што, наравно, није тачно. Имају проблем са једном ноторном чињеницом, а то је да овај народ истински осјећа братство са Русијом и приврженост Русији. Егзактно могу да потврдим да нема никаквог малигног утицаја, то је потпуна погрешка те службе која то ради – казао је Додик, преноси Курир.

Он је казао да малигни утицај имају Британци.

– То је малигни утицај, јер они желе застрашивањем, подметањем, лансирањем афера да се боре против „руског утицаја“. Али имају проблем јер овде сваки човјек осјећа поштовање према Русији и ономе што Русија ради. Био сам са Путином најмање десет пута, никада није рекао да нешто треба да се уради, увијек је питао како може да помогне и замолио је да чувамо мир. Ако је то малигни утицај, онда сам ја први на списку руских људи – закључио је Додик.

Архива